Pentagons: Turcijas operācija pret kurdiem Sīrijā ir nepieņemama (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Jebkāda vienpusēja karadarbība Sīrijas ziemeļos būtu "nepieņemama", trešdien brīdināja Pentagons pēc Turcijas paziņojuma, ka tā drīz sāks jaunu militāro operāciju pret kurdu kaujiniekiem Sīrijas ziemeļos.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans trešdien paziņoja, ka Turcija "tuvākajās dienās" sāks operāciju pret kurdu Tautas aizsardzības vienībām (YPG), ko Ankara uzskata par Turcijā aizliegtā separātistu grupējuma Kurdistānas Strādnieku partijas (PKK) "teroristu atzaru".

"Jebkuras puses vienpusēja karadarbība Sīrijas ziemeļaustrumos, sevišķi, ja var būt klāt vai tuvumā ASV personāls, rada dziļas bažas," paziņoja Pentagona preses sekretārs komandieris Šons Robertsons. "Mēs uzskatīsim jebkādas šādas darbības par nepieņemamām."

Amerikāņu bruņotie spēki ir cieši sadarbojušies ar YPG kurdu vadītajā aliansē "Sīrijas Demokrātiskie spēki" (SDS), kurai ir bijusi svarīga loma karā pret džihādistu grupējumu "Islāma valsts".

Amerikāņu spēki ir kopā ar SDS uz austrumiem no Eifratas upes, kā arī Menbidžas pilsētā uz rietumiem no šīs upes.

"Koordinācija un konsultēšanās starp ASV un Turciju ir vienīgā pieeja, kā risināt drošības problēmas šajā rajonā," sacīja Robertsons.

Pentagons ir vairākkārt brīdinājis, ka jebkāda cīņa starp Turcijas spēkiem un SDS būtu bīstama novirzīšanās no ASV galvenās misijas Sīrijā - “Islāma valsts" apkarošanas.

Pentagons otrdien paziņoja, ka ir izveidoti ASV novērošanas posteņi Sīrijas ziemeļos gar Turcijas robežu.

Erdogans nosodīja šo ASV lēmumu, nodēvējot to par mēģinājumu aizsargāt teroristus, un solīja, ka Turcija ņems lietas savās rokās. Turcija jau iepriekš iebilda pret šādu posteņu izveidošanu, apgalvojot, ka to mērķis būs pasargāt Sīrijas kurdu lielāko bruņoto formējumu YPG.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu