Vai pasaulē pirmā galvas transplantācija patiešām notika? (8)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Seržio Kanavero (Sergio Canavero)
Seržio Kanavero (Sergio Canavero) Foto: AGF EDITORIAL/SIPA/Scanpix

Maz ticams, ka pasaulē ir daudz tādu cilvēku, kas noliegtu medicīnas straujo attīstību pēdējo gadu desmitu laikā. Daudzas slimības, kas vēl relatīvi nesen bija nāvējošas, tagad ir viegli un ātri izārstējamas. Savukārt medicīniskās procedūras, kas kādreiz likās ārstu iztēles auglis, tagad, pateicoties tehnoloģijām, ir kļuvušas par realitāti.

Dabiski, ka attīstība un sasniegumi skāruši arī orgānu transplantāciju sfēru. Mūsdienās mēs dzīvojam pasaulē, kur nieru vai sirds transplantācija nav nekas neparasts. Protams, tās visas ir ļoti sarežģītas procedūras, tomēr ķirurgi visās pasaules malās tās veic ik dienas. Tāpēc jebkura ideja vai metode medicīnā, ko mēs iztēlojamies, ir tikai laika jautājums.

Ja kāda neiroķirurga apgalvojumi izrādīsies patiesi, tad cilvēce ir piedzīvojusi pamatīgu sasniegumu medicīnā vēl pavisam nesen. Proti, kādam ķirurgam esot izdevies veiksmīgi transplantēt cilvēka galvu. Lai cik tas izklausītos šokējoši un varbūt pat neētiski, lūk, rūpīgāka šī paziņojuma pārbaude.

Ārsta vārds, kas pēdējo gadu laikā galvas transplantācijas kontekstā ir izskanējis vairākas reizes, ir Seržio Kanavero (Sergio Canavero). Viņš ir daļa no Turīnas slimnīcas ķirurgu komandas un pie galvas transplantācijas idejas strādā jau krietnu laiku.

Foto: Reuters/ScanPix

Pasaules slavu viņš ieguva 2015. gadā, kad prezentēja savus plānus tuvākajā nākotnē veikt cilvēka galvas transplantāciju. Viņam pat bija brīvprātīgais pacients, krievs vārdā Valērijs Spiridonovs, kurš cieta no muskuļu novājināšanās kaites.

Šokējošs paziņojums

Pēc diviem gadiem Kanavero atkal nonāca uzmanības centrā, kad paziņoja, ka procedūra ir norisinājusies veiksmīgi, Ķīnā. Šo pārsteidzošo paziņojumu Kanavero izteica konferencē Vīnē, kurā gan piebilda, ka procedūra veikta līķim.

Kanavero stāstīja, ka viņš ar ķirurgu komandu 18 stundu laikā transplantēja līķa galvu, pierādot, ka ir iespējams atdalītu galvu pievienot citam ķermenim, proti, savienot nervu galus, mugurkaulu un asinsvadus. Pēc viņa domām, veiktā procedūra ir pietiekams pamats paziņojumam, ka viņš pirmo reizi vēsturē ir transplantējis cilvēka galvu.

Pirmo eksperimentu stadijā komandai izdevās nogriezt galvu vienai žurkai un veiksmīgi to piešūt citai. Tas tika atkārtots vairākas reizes, beigās pat izveidojot divgalvainu žurku. Kanavero arī apgalvoja, ka iepriekš ir veiksmīgi savienojis pārgrieztu suņa mugurkaulu.

Nākotnes plāni šim ārstam ir skaidri – nākamais solis ir šīs procedūras veikšana ar dzīviem donoriem, kuriem ir mirušas smadzenes. Turklāt plāns ir šo procedūru veikt pavisam noteikti, neskatoties ne uz kādiem šķēršļiem.

Atbilde

Kā jau varētu sagaidīt, mediķu komūna Kanavero darbu neuzņēma ar atplestām rokām. Viņam nācās uzklausīt pamatīgu kritiku, gan par procedūras ētisko pusi, gan procedūras zinātnisko iespējamību.

Ētiskā problēma ir acīm redzama, proti, lai šo procedūru varētu veikt, cilvēkam neizbēgami uz kādu brīdi ir jānomirst. Ir apšaubāmi, ka kāda respektabla medicīnas iestāde apstiprinātu šāda veida procedūru.

Secinājumi

Pēc rūpīgākas izpētes var secināt, ka Kanavero paziņojums, maigi sakot, ir pārsteidzīgs. Tiesa, nav arī gluži tā, ka Kanavero veiktie pētījumi ir nederīgi. Tie pavisam noteikti var palīdzēt jaunu medicīnas tehnoloģiju radīšanā. Tomēr galvas pārstādīšanas iespējamība joprojām ir un paliek visai neticama un neiespējama.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu