Finanšu jautājumos optimistiskākie Baltijas valstīs - Latvijas iedzīvotāji

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Finanšu jautājumos optimistiskākie Baltijas valstīs ir Latvijas iedzīvotāji, aģentūrai LETA pavēstīja pētījumu kompānijas "Kantar Emor" pārstāvji, atsaucoties uz veiktās aptaujas datiem.

Aptaujas dati atklāj, ka Latvijā 41% iedzīvotāju uzskata, ka viņu finansiālā situācija uzlabosies turpmākajos divos gados, kamēr Igaunijā un Lietuvā šādi domā attiecīgi 37% un 32% iedzīvotāju.

Tāpat aptaujā respondenti no visām trim Baltijas valstīm lūgti salīdzināt savus pašreizējos apstākļus ar situāciju pirms gada un aptuveni 30% no aptaujātajiem visās valstīs atzinuši, ka situācija ir uzlabojusies, tostarp progresu vairāk izjutuši gados jauni cilvēki ar augtāku izglītības līmeni un lielākiem ienākumiem.

"Kantar Emor" pētījumu eksperts Aivars Voogs norādīja, ka Baltijas valstu iedzīvotāju viedokļi būtiski atšķiras jautājumā par to, vai pēdējā gada laikā ekonomiskā situācija ir pasliktinājusies. "Latvijā situācijas pasliktināšanos atzina 26% respondentu, Lietuvā - 28%, Igaunijā - 20% aptaujāto," viņš sacīja, vienlaikus norādot, ka 44% Latvijas iedzīvotāju aptaujā apgalvojuši, ka situācija nav mainījusies, kas ir vairāk nekā Lietuvā, bet mazāk nekā Igaunijā.

Aptaujā respondentiem arī jautāts, vai un cik ilgam periodam ģimenes plāno izdevumus, atklājot, ka lielākā daļa aptaujāto jeb apmēram ceturtā daļa iedzīvotāju katrā valstī izdevumus plāno vienam mēnesim, kamēr apmēram 20% Latvijas un Igaunijas iedzīvotāju savas finanses neplāno, bet Lietuvā finanses neplāno 17% iedzīvotāju.

Pēc aptaujas datiem, salīdzinot ar Latvijas un Igaunijas iedzīvotājiem, būtiski atšķiras Lietuvas iedzīvotāju viedoklis attiecībā uz ilgtermiņa izdevumu plānošanu - kamēr Latvijā un Igaunijā attiecīgi 23% un 26% iedzīvotāju aprēķina izdevumus un ienākumus sešiem mēnešiem, gadam vai ilgākam laika periodam, Lietuvā šādi rīkojas 32% aptaujas dalībnieku.

Aptaujā piedalījās 1000 respondentu no katras valsts, kas Latvijā un Lietuvā tika aptaujāti šogad rudenī, bet Igaunijā - maijā.

"Kantar Emor" pirmo reizi ir veicis šādu aptauju par finanšu attieksmi visās trijās Baltijas valstīs. Tās mērķis bija atspoguļot ne tikai vispārējo ekonomisko situāciju un iedzīvotāju nākotnes mērķus, bet arī aspektus, kas saistīti ar aizdevumiem un aizņemšanās paradumiem. Aptaujas laikā tika ņemti vērā arī ietaupījumi un ieguldījumi, maksājumu izpilde, uzņēmējdarbība, jautājumi saistībā ar kriptovalūtu un finanšu tehnoloģiju nozares uzņēmumu reputāciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu