Kā ārējās līnijas spēlētājam iespējams veiksmīgi spēlēt NBA bez tālmetiena?

Gatis Kreceris
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Bens Simonss
Bens Simonss Foto: AFP/SCANPIX

Vērīgākie sekotāji basketbolam aiz okeāna būs pamanījuši, ka iepriekšējās sezonas Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) labākais debitants Bens Simonss nav bīstams no distances, īpaši tālās. Būdams ārējās līnijas spēlētājs, viņš savas karjeras laikā NBA nav iemetis nevienu tālmetienu. Nevienu!

Tas gan nav nekas jauns. Bet izbrīnu raisa apstāklis, ka Simonss tā arī nav spējis pielāgoties mūsdienu basketbolā tik vitāli svarīgajam spēles elementam. 

Savā debijas sezonā (2017./2018.) viņš kopumā izpildīja 12 tālmetienus, bet neviens no tiem mērķi nesasniedza. Zinot šo Simonsa vājo pusi, pretspēlētāji viņu trīspunktu līnijas tuvumā vairs nesedz tik cieši. Tādējādi viņš tiek provocēts, kā tas savulaik notika ar spāni Rikiju Rubio, kurš pēdējās sezonās savu metienu aiz tālmetiena atzīmes ir spējis uzlabot.

Šosezon 22 gadus vecais Simonss laukumā devies 28 spēlēs un ne reizi nav apdraudējis grozu no tālās distances. Viņš vienkārši nevar iemest, visticamāk, psiholoģiski. Arī soda metiena procents kā ārējās līnijas spēlētājam, maigi izsakoties, nav izcils - 58,7%. Groza tuvumā drošāk ir pārkāpt pret viņu noteikumus. Līdz ar ko pastāv liela varbūtība, ka tiks realizēts tikai viens sodiņš. 

Mūsdienās NBA tālmetienus izpilda teju visi, arī tādi spēlētāji, kuri iepriekš metienus aiz trīspunktu metienu līnijas neizdarīja. Piemēram, 213 centimetrus garais Brūks Lopess savas karjeras pirmo sešu sezonu laikā neiemeta nevienu tālmetienu, bet pirms mēneša viņš divās spēlēs pēc kārtas kopā iemeta 14. Apzinoties šo nepieciešamību, viņš spējis mainīt savu spēles manieri un nebaidās izpildīt tālmetienus, turklāt dara to visnotaļ sekmīgi. 

Simonsam gan ir citas kvalitātes, un viņš neapšaubāmi ir talantīgs, bīstams spēlētājs. Ar tālmetienu viņš būtu vēl nopietnāks spēks. Šo trūkumu Austrālijas basketbolists, kuru 2016. gada drafta pirmajā kārtā ar pirmo numuru izraudzījās Filadelfijas "76ers", kompensē ar savu daudzpusību. 

Simonsam ir kam piespēlēt, ja komandā ir tādi spēlētāji kā Žoels Embīds, Džimijs Batlers, Dž. Dž. Rediks. Viņš labi cīnās arī par atlēkušajām bumbām un ar augumu 208 centimetri ir ātrs, koordinēts un vienlīdz veiksmīgi var darboties vairākās pozīcijās, tostarp spēlēt ar muguru pret grozu. Liekot lietā savu labo caurgājienu un izmantojot fiziskos dotumus, viņš regulāri aizlaužas līdz grozam un uzbrukumus noslēdz ar bumbas triecieniem grozā no augšas. Kā zivs ūdenī viņš jūtas atvērtā laukumā. Simonss biežāk spēlē pret augumā īsākiem spēlētājiem un savas priekšrocības lieliski izmanto. 

Šosezon viņš vidēji spēlē gūst 15,6 punktus, savāc 9,0 atlēkušās bumbas un veic 7,9 rezultatīvas piespēles. Laukumā Simonss pavada vidēji 33,3 minūtes. 

Simonss ir viens no retajiem tā sauktajiem mazajiem spēlētājiem, kurš bez tālmetiena spēj veiksmīgi spēlēt NBA čempionātā. Izbrīna, ka viņš nav spējis pielāgoties šai nepieciešamībai. Ja viņa arsenālā parādītos kaut puslīdz viduvējs tālmetiens...

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu