Tusks un Meja pēdējā brīža sarunās centīsies glābt "Brexit" vienošanos pirms ES samita

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Eiropadomes prezidents Donalds Tusks šodien tiksies ar Lielbritānijas premjerministri Terēzu Meju "pēdējā brīža sarunās", cenšoties glābt "Brexit" vienošanos pirms šodien plānotā Eiropas Savienības (ES) līderu samita.

Meja pirmdien paziņoja, ka atceļ otrdien plānoto balsojumu parlamentā par "Brexit" vienošanos, jo bija sagaidāms, ka vienošanās tiktu noraidīta ar ievērojamu pārsvaru.

Eiroskeptiski noskaņotie Mejas partijas biedri pēc tam sarīkoja uzticības balsojumu, kura Meja tomēr izturēja.

Pārējās ES dalībvalstis tikmēr izstrādājušas sešu rindkopu garu paziņojumu, cerībā atvieglot "Brexit" vienošanās ceļu cauri Lielbritānijas parlamentam un kliedēt bažas par tā dēvēto pagaidu risinājuma klauzulu, kuras mērķis ir nodrošināt atvērtas robežas saglabāšanu starp Īriju un Ziemeļīriju pēc Lielbritānijas izstāšanās no ES.

Diplomāti ziņo, ka bloka un dalībvalstu līderi nepieļaušot sarunu atsākšanu par vienošanos.

Taču paziņojumā, ko plānots publiskot samitā, norādīts, ka jebkura pagaidu risinājuma klauzula būtu spēkā tikai īsu laika periodu un tikai kamēr, tas ir noteikti nepieciešams.

"Savienība ir gatava izpētīt, vai var tikt sniegtas jebkādas tālākas garantijas. Šādas garantijas nemainīs un nebūs pretrunā ar izstāšanās līgumu," teikts paziņojuma tekstā.

Tas nebūtu juridiski saistošs solījums, ko britu eiroskeptiķi vēlas.

"Tā ir neticami vientiesīga valoda. Nekas no tā nav jauns," ziņu aģentūrai AFP sacīja informēts avots, piebilstot, ka pagaida risinājuma klauzulai konkrēts termiņš joprojām nav noteikts.

Taču gadījumā, ja šis paziņojums nespēs kliedēt Mejas oponentu bažas, var tikt sastādīta vienošanās juridiskā interpretācija, sacīja avots, norādot, ka tā tiktu publiskota tikai janvārī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu