"Ne tikai amorāli, bet arī pašnāvnieciski." ANO ģenerālsekretārs brīdina par vilcināšanos apkarot klimata pārmaiņas

TVNET/LETA/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs
ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs Foto: AFP / Scanpix

Ja netiks pastiprināti pasākumi cīņā pret klimata pārmaiņām, šāds lēmums būtu "ne tikai amorāls, bet arī pašnāvniecisks", sacījis ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs.

Starptautiskās sarunas ANO klimata konferencē Katovicē vairākas valstis solījušas vēl pirms 2020.gada uzlabot savus klimata plānus.

Gutērrešs savā runā uzsvēra, ka klimata pārmaiņas ir steidzami risināms jautājums, tāpēc delegātiem jāpaātrina sarunu temps un jābūt atvērtiem kompromisiem.

"Šīs iespējas izniekošana sagrautu mūsu pēdējo labo iespēju apstādināt klimata pārmaiņas," uzsvēra Gutērrešs. "Tas būtu ne tikai amorāli, bet arī pašnāvnieciski."

Starptautiskās sarunas ANO klimata konferencē Katovicē iegājušas kritiskā fāzē un prasa lielāku atdevi no visām iesaistītajām pusēm, paziņojis konferences priekšsēdētājs un Polijas vides ministra vietnieks Mihals Kurtika.

Viņš norādīja, ka ministri no gandrīz 200 valstīm strādā pie neatrisinātiem jautājumiem, kas prasa līderu iesaistīšanos.

ANO klimata sarunas Katovicē noslēgsies piektdien. Sarunu uzdevums ir dot jaunu enerģiju 2015.gada Parīzes klimata paktam.

Parīzes vienošanās ilglaicīgais mērķis ir samazināt siltumnīcefektu izraisošo gāzu izmešus tā, lai noturētu globālo sasilšanu krietni zemāk par diviem grādiem pēc Celsija skalas salīdzinājumā ar līmeni, kāds bija pirms rūpnieciskās revolūcijas, un vienlaikus pielikt pūliņus globālās temperatūras kāpuma ierobežošanai ar 1,5 grādiem, tādējādi pēc iespējas samazinot klimata pārmaiņu sekas.

Taču par detaļām šo mērķu īstenošanai vienošanās vēl nav panākta.

"Mēs pašreiz ļoti smagi strādājam (..), lai palīdzētu mums virzīties uz priekšu šajā kritiskajā fāzē," ziņu aģentūrai AP sacīja Kurtika.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu