Tramps atkal apgalvo, ka Meksika maksās par robežmūri (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

ASV prezidents Donalds Tramps tviterī apgalvojis, ka kaimiņvalsts Meksika maksāšot par viņa skaļākā priekšvēlēšanu solījuma - robežmūra - īstenošanu. Tiesa gan, Tramps tajā pašā laikā cenšas panākt, ka ASV Kongress federālā budžeta plānā iekļauj piecus miljardus ASV dolāru robežu aizsardzībai, un pat piedraudējis ar valdības darba apstādināšanu.

"Es bieži esmu teicis: "Tādā vai citādā veidā Meksika maksās par Mūri." Tas nav mainījies. Mūsu jaunais līgums ar Meksiku (un Kanādu), USMCA, ir tik ļoti labāks par veco, ļoti dārgo un antiamerikānisko NAFTA, ka pat tikai ar šiem ietaupījumiem Meksika maksā par robežmūri!" ceturtdien tvītoja Tramps.

Tramps otrdien Baltajā namā žurnālistu un televīzijas kameru priekšā par šo jautājumu saplūcās ar Pārstāvju palātas demokrātu mazākuma līderi Nensiju Pelosi un Senāta demokrātu mazākuma līderi Čaku Šumeru.

Tramps vēlas palielināt robežu aizsardzības budžetu līdz pieciem miljardiem dolāru, taču Pelosi un Šumers norādīja, ka Kongress piekritis ASV Tēvzemes drošības departamentam līdz 2019.gada 30.septembrim noteikt budžetu tā pašreizējā apmērā - 1,3 miljardi eiro. Tas ir aptuveni četras reizes mazāk nekā vēlētos Tramps.

Šumers norādīja uz mediju ziņām, ka Tramps savos publiskajos izteikumos pārspīlējis to, cik tālu pavirzījusies robežmūra celtniecība, kā arī pārmeta Trampam draudēšanu ar valdības darba apturēšanu.

Runājot ar Šumeru, Tramps atzina, ka būtu "lepns apturēt valdības darbu robežkontroles jautājumu dēļ" - tas sadusmojis vairākus republikāņus un devis priekšrocību demokrātiem gaidāmajās pārrunās.

ASV Kongresam līdz 21.decembrim jāpanāk vienošanās par finansējumu nākamajam periodam, citādi darbu nāktos apturēt vairākām valdības iestādēm, kuru finansējums nav apstiprināts.

Viens no Trampa skaļākajiem priekšvēlēšanu solījumiem bija robežmūra celtniecība uz ASV robežas ar Meksiku.

Valdības darba apturēšanu varētu novērst, ja Trampam un likumdevējiem izdosies vienoties par īstermiņa budžetu vai arī panākt vienošanos, kas apmierina abas puses.

Novembrī notikušajās ASV starptermiņa vēlēšanās demokrāti ieguva kontroli pār Pārstāvju palātu, taču republikāņi joprojām kontrolē Senātu. Kongresa sastāvs nomainīsies janvārī.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu