Šmēdiņš: Ejam grafikam nedaudz pa priekšu

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Jānis Šmēdiņš
Jānis Šmēdiņš Foto: Ieva Leiniša/LETA

Atlabšana pēc pleca savainojuma norit nedaudz labāk nekā cerēts, sarunā ar TVNET atzina viens no vadošajiem Latvijas pludmales volejbolistiem Jānis Šmēdiņš.

Šmēdiņam augustā veica pleca operāciju, tamdēļ iepriekšējā sezona viņam noslēdzās priekšlaicīgi.

"Ar veselību ir daudz labāk. Kā ierindas cilvēkam ir ļoti labi, bet kā sportistam ir vajadzīgs laiks, lai ieietu atpakaļ ritmā un varētu darīt visu kā iepriekš. Jābūt uzmanīgam ar slodzēm, lai plecu nepārpūlēju un nav kaut kādi brīnumi vēlāk. Notiek pakāpenisks darbs, lai nostiprinātu visus mazos muskuļus apkārt plecam un sezonā nebūtu problēmas. Protams, gribas mazliet ātrāk būt gatavam. Tomēr ejam grafikam nedaudz pa priekšu. Esmu apmierināts," pastāstīja Šmēdiņš.

Spēlētāju, treneru, tiesnešu un Starptautiskās Volejbola federācijas (FIVB) amatpersonu aptaujā Šmēdiņš septembrī tika atzīts par aizvadītās sezonas labāko cēlāju.

"Mēs jau tagad trenējamies smiltīs vienreiz dienā. Otro treniņu katrs aizvada individuāli pēc savām vajadzībām. Katru otro dienu ir arī masāžas. Līdz 3. janvārim trenēsimies Latvijā, tad dosimies uz Hāgu (Nīderlande), kur iekštelpās būs Pasaules tūres pirmais turnīrs. Pēc tam trenēsimies trīs nedēļas Ēģiptē. Tad būs posms ASV, pēc kura dosimies atpakaļ uz Ēģipti. Sanāks mēnesī viens posms. Būs laiks pakāpeniski ieiet sportiskajā formā. Uz pirmo turnīru Hāgā lielas cerības nelieku, bet vajag piespiest sevi un atbrīvoties. Tas plecs zemapziņā nedaudz bremzē, mazliet bailes neapzināti piezogas, tomēr ar laiku tas viss pazudīs," sacīja Šmēdiņš.

Jaunajā sezonā sāksies kvalifikācijas cikls 2020. gada Tokijas olimpiskajām spēlēm.

"Par olimpiskajām spēlēm personīgi nedomāju. Koncentrējos tam, lai tiktu atpakaļ ritmā un atgūtu sportisko formu. Vasara būs gara, kalendārā ir ļoti daudz posmu. Nevajag izšaut vienā turnīrā, bet kārtīgi sagatavoties sezonai. No maija līdz augustam turnīri būs teju katru nedēļu. To periodu vajadzētu izturēt, tad jau būs labi. Pirmajos turnīros varēs paskatīties, kādā sportiskajā formā šobrīd esmu. Protams, ja paveiksies, tad varēs jau savākt kādus punktus olimpiskajai kvalifikācijai."

Pasaules reitingā, kas pēdējo reizi atjaunots 3. decembrī, Šmēdiņš kopā ar pārinieku Aleksandru Samoilovu ieņem 3. vietu, bet Latvijas otrs labākais duets Mārtiņš Pļaviņš un Edgars Točs patlaban ierindojas 7. pozīcijā.

Reitinga līderi ir pludmales volejbola jaunās zvaigznes Kristians Sērums un Annešs Mūls no Norvēģijas, bet otro vietu ieņem Aleksandrs Brūvers un Roberts Mēuvsens no Nīderlandes.

Aizvadītajā sezonā negaidīti pārliecinošu sniegumu demonstrēja 23 gadus vecais Sērums un 21 gadu vecais Mūls, kuri uzvarēja vairākos turnīros, tajā skaitā arī Pasaules kausa finālsacensībās, kurām kvalificējās 10 labākie pāri pēc reitinga, tostarp abi Latvijas dueti.

"Sezonas otrajā pusē un tieši beigu daļā viņi (norvēģi) parādīja, ko viņi spēj. Pirms tam viņi spēlēja ļoti viļņveidīgi, vienā no turnīriem paliekot 25. vietā. Pēc tam viņi sāka spēlēt ļoti stabili. Arī iepriekš viņi spēlēja ļoti labi, bet spēļu galotnēs zaudēja pieredzējušākiem spēlētājiem. Varbūt viņi vasaras otrajā pusē bija labākā sportiskajā formā, kamēr kāds cits jau bija "nosēdies". Uz pārējo fona viņi izskatījās ļoti labi. Grūti pateikt, kā būtu, ja vairākas komandas būtu labā sportiskajā formā. Pēdējos četros turnīros viņi visus "noslaucīja" pārliecinoši. Nedaudz pārsteidza tāda noturība tik jauniem spēlētājiem. Ko lai saka - malači," konkurentus paslavēja Šmēdiņš.

2013., 2014. un 2016. gadā Šmēdiņš un Samoilovs bija labākais duets pasaulē, gadu noslēdzot reitinga līderpozīcijā. Kā atzīst Šmēdiņš, pēdējos gados pludmales volejbolā spēlētāji kļuvuši daudz atlētiskāki, kā arī šim sporta veidam pievēršas augumā garāki volejbolisti, pārnākot no zāles jeb klasiskā volejbola.

"Pirmkārt, pludmales volejbols mainījies spēlētāju auguma parametros un fiziskās sagatavotības ziņā. Spēlētāji paliek arvien garāki - gan bloķētāji, gan aizsargi. Arī uzbrukumā spēka sitieni ir augstāki. Kādreiz spēlēja taktiskāk - ar daudz māņsitieniem. Tagad visi var izdarīt visu. Ja paskatās kā spēlē nīderlandieši un brazīlietis Evandru (Gonsalvešs Oliveira) - tie ir diezgan jaudīgi džeki. Nav vairs tā, ka mazie tehniskie var visus uzvarēt. Stiprā vējā jā, piekrītu, tad maziem ir priekšrocība. Ja ir mērens vējš vai bezvējš, tad vairāk iziet uz spēka spēli," uzskata Šmēdiņš.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu