Lielbritānijas darba devēji gatavi maksāt, lai pēc "Brexit" noturētu mazkvalificētos darbiniekus (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP / Scanpix

Daudzi darba devēji Lielbritānijā, sākot ar Londonas Hītrovas lidostu un beidzot ar Londonas Ekonomikas skolu, ir gatavi uzņemties papildu izmaksas, lai novērstu mazkvalificētā darbaspēka iespējamo aizplūšanu no valsts pēc nākamgad paredzētās Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības (ES). Arvien vairāk darba devēju ir gatavi segt visas izmaksas, kas strādājošajiem radīsies, lai iesniegtu pieteikumu un saņemtu atļauju palikt valstī arī pēc “Brexit”, vēsta ASV finanšu ziņu un datu aģentūra “Bloomberg”.

Paredzēts, ka pieteikuma iesniegšana pastāvīgā iedzīvotāja statusa saņemšanai pēc “Brexit” citu ES valstu pilsoņiem maksās 65 sterliņu mārciņas.

Daudzi uzņēmumi un iestādes bažījas, ka šī nodeva un ar to saistītā birokrātija varētu novest pie tā, ka darbu Lielbritānijā pametīs daudz darbinieku, kas dara mazkvalificētu, bet nepieciešamu darbu.

Hītrovas lidosta šonedēļ paziņoja, ka tā segs uzturēšanās atļaujas pieteikuma maksu aptuveni 1500 lidostas darbinieku, kas veido aptuveni 20% no lidostas kopējā darbinieku skaita.

Mančestras un Londonas Stanstedas lidostas operators MAG paziņoja, ka šādu palīdzību uzņēmums sniegs aptuveni 400 lidostu darbiniekiem, tostarp apsargiem, ēdināšanas nodrošināšanas personālam, kā arī automašīnu stāvvietu uzraugiem.

Lielbritānijas cilvēkresursu profesionāļu asociācijas “Chartered Institute of Personnel and Development” ekonomists Ians Brinlejs uzsver, ka nodarbinātība Lielbritānijā gandrīz ir sasniegusi maksimāli augstāko iespējamo līmeni, tāpēc jaunus darbiniekus valstī atrast nav vienkārši, it īpaši tas attiecas uz mazkvalificētiem darbiem, ko vietējie iedzīvotāji pārāk nevēlas darīt.

Darba devēju piedāvājums samaksāt nodevu arī uzskatāms par veidu, kādā kompānijas cenšas mazināt savu darbinieku vispārējo satraukumu attiecībā uz “Brexit”.

Nodevas segšanu piedāvājušas arī vairākas akadēmiskās institūcijas, tostarp vairākas universitātes.

Lielbritānijas arodbiedrība “Unison” jau iepriekš paudusi bažas, ka Lielbritāniju pēc “Brexit” apdraud darbaspēka trūkums, ja nekas netiks darīts, lai iedrošinātu mazkvalificētos darbiniekus pieteikties pastāvīgās uzturēšanās atļaujas saņemšanas programmā.

Sagaidāms, ka šis plāns pēc nākamā gada marta, kad Lielbritānijai paredzēts, izstāties no ES, aptvers plašāku profesiju loku, tagad jau tas ir pieejams dažādos amatos strādājošiem, ieskaitot cilvēkus, kas strādā Lielbritānijas veselības aprūpes sistēmā (NHS).

Šajā shēmā gan līdz šim pieteikušies vien aptuveni 1000 Lielbritānijā strādājoši citu ES valstu pilsoņi.

NHS ir ļoti atkarīga no darbaspēka no citām Eiropas valstīm, tāpēc masveida darbinieku zaudēšana sektoram būtu katastrofāla.

Arī vairāki krogu tīkli piedāvājuši saviem darbiniekiem palīdzību reģistrācijas nodevas samaksāšanā un attiecīgo dokumentu kārtošanā.

Lielbritānijas krogu un viesnīcu tīkls ”Young & Co.’s Brewery” nodarbina 1800 citu ES valstu pilsoņu – šo cilvēku skaits veido vairāk nekā trešdaļu no uzņēmuma kopējā darbinieku skaita. Uzņēmums ne tikai samaksās šo darbinieku reģistrācijas nodevu, bet arī rīkos īpašas nodarbības, lai darbiniekiem palīdzētu aizpildīt visus nepieciešamos dokumentus.

“Pakalpojumu nozare ir ļoti atkarīga no ārvalstu darbaspēka. Mēs vēlamies kompensēt briesmīgo naidīgumu, ko šiem cilvēkiem izrādījuši vairāki mūsu politiķi,” norāda ”Young & Co.’s Brewery” vadītājs Patriks Dardiss.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu