Top 10 arhitektoniski vērtīgākās ēkas Latvijā 2018. gadā (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA/Edijs Pālens

Ik gadu Latvijā ekspluatācijā nonāk simtiem ēku, kuras projektējuši labākie Latvijas un arī ārzemju arhitekti, tomēr godalgotas tiek tikai dažas no tām. Šogad arhitektoniski labākās celtnes tapa godinātas pat divās apbalvošanas ceremonijās – Gada balva Rīgas arhitektūrā 2018 un Arhitektūras gada balva 2018. Tuvojoties gada izskaņai, TVNET ir apkopojis šā gada 10 Latvijā arhitektoniski vērtīgākās ēkas.

Foto: Latvijas Arhitektu savienība

Liepājas 1. ģimnāzija

Šā gada maijā norisinājās Arhitektūras nedēļa, bet tās noslēgumā apbalvoja veiksmīgākos arhitektu veikumus. Starp deviņiem laureātiem galveno balvu, zelta ananasu, ieguva Ilzes Mekšas un SIA Wonderful” projekts - Liepājas 1. ģimnāzija. Kā atzīst projekta autore Ilze, tā veiksmes atslēga pavisam noteikti bija pozitīvā sadarbība starp pasūtītāju un arhitektiem. Ēkas rekonstrukcijas laikā ir saglabāta gan vēsturiskā fasāde, gan 1912. gadā radītais jūgendstilam raksturīgais lietošanas un telpiskais komforts, kas savukārt veido  izcilu vidi mācībām. Vienlaikus ar ēkas vēsturisko elementu saglabāšanu tās dizainā ir  modernas nianses, lai mācību procesu būtu iespējams organizēt ne tikai klasēs, bet visā skolas ēkā.

Foto: Aivars Siliņš/Rīgas pilsētas arhitekta birojs

Viesnīca “Grand Poet Hotel by Semarah”

Savukārt Pasaules arhitektūras dienā, 1. oktobrī, tika pasniegta Gada balva Rīgas arhitektūrā, kuru ieguva viesnīca Grand Poet Hotel by Semarah, kuras autori ir arhitekti Jānis Norde, Aija Lismane, Didzis Valciņš, Zane Pastare, Daiga Lēvalde, Atis Auziņš, autoruzraudzības vadītājs Oskars Vēveris un interjera autori – Jenny Ahlbäck un Rong Guan. “Šā gada skatē nominētie balvu pretendenti atspoguļo laikmetīgu līdzsvaru starp paša objekta ambīciju un kvalitātēm, kā arī tā pienesumu Rīgas arhitektūrai un pilsētvidei. Redzam, ka turpinās attīstība arhitektoniski augstvērtīgu viesnīcu segmentā un Grand Poet viesnīca Raiņa bulvārī, kam piešķirta 2018. gada balva Rīgas arhitektūrā, ir lielisks piemērs četru vēsturisku ēku atdzimšanai jaunā veidolā,” tā skaidro Rīgas pilsētas arhitekts Gvido Princis.

Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

Rīgas Stradiņa universitātes dienesta viesnīcas jaunbūve

Arī jaunuzceltā Rīgas Stradiņa universitātes dienesta viesnīcas jaunbūve bija viena no Gada balvas Rīgas arhitektūrā fināla balvas pretendentiem. Šajā ēkā ir ierīkotas 220 dzīvojamās telpas ar īpaši mājīgu plānojumu – gan vairāku istabu dzīvokļi, gan atsevišķas istabas ar labierīcībām un ēdiena pagatavošanas vietu, gan personām ar ierobežotām pārvietošanās iespējām piemēroti mitekļi. Līdz ar dzīvokļu tipa plānojumu ēkas pagrabstāvā ir nodrošinātas ērtas autostāvvietas, velosipēdu novietnes, trenažieru zāles, saimniecības telpas un palīgtelpas, savukārt ēkas pievārtē ir labiekārtots parks ar dīķi. Ēkas autori ir arhitekts Māris Malahovskis un būvinženieris Viktors Mitrofanovs.

Foto: LETA/Edijs Pālens

VEF kultūras pils

Vēl viens pretendents uz Rīgas arhitektūras balvu bija arī VEF kultūras pils rekonstrukcija. Rekonstrukcijas ietvaros labiekārtota Kultūras pils teritorija, restaurēta ēkas ārējā fasāde un uzstādīts jauns dekoratīvais apgaismojums. Iekštelpās veikta sienu un griestu restaurācija, skatuves un skaņu ierakstu studijas renovācija, kā arī sakārtotas ēkas iekšējās inženierkomunikācijas. Ēkas projektētājs ir SIA "Graf X", bet tās autori – arhitekti Rūta Krūskopa, Ludmila Potapova, Laima Baltiņa, Juris Gusevs, Aigars Tereško.

Foto: LETA/Zane Bitere

Viesnīca “Grand Hotel Kempinski”

Starp Rīgas arhitektūras balvas laureātiem atradās arī izsmalcinātā viesnīca “Grand Hotel Kempinski”, kas pēc restaurācijas durvis vēra vien pagājušā gada vasarā. Restaurētajā viesnīcā atrodas SPA centrs, konferenču zāles, restorāni un bāri, jumta terase ar skatu uz Latvijas Nacionālo operu un citi pakalpojumi. Ēkai ir pilnībā saglabāts ārējais vēsturiskais tēls, pilnveidota un uzlabota konstruktīvā struktūra un veikta apartamentu pārplānošana.

Foto: LETA/Sintija Zandersone

Franču viesnīca “Relais le Chevalier”

Arī Kaļķu ielas 20 dizaina viesnīca “Relais le Chevalier” tika izvirzīta Rīgas arhitektūras balvai. Viesnīca ir atjaunota, respektējot Vecrīgas vēsturiskā nama arhitektūras nianses. Franču atmosfēru tai piešķir unikālais interjers: foajē ar spoguļu iekšpagalmu, vītņu kāpnes, franču kalvadosa bārs, kā arī dizaineru rūpīgi izstrādātie viesnīcas apartamenti. Katrs viesnīcas stāvs izveidots individuālā krāsu gammā. Dažu numuriņu logi iziet uz centrālo gājēju ielu, citi – uz iekšpagalmu, kas rekonstruēts kā gaiša un plaša galerija ar stikla jumtu un spoguļu sienu sešu stāvu augstumā.

Foto: Rīgas pilsētas arhitekts/Publicitātes foto

VEF ražošanas korpuss

Šī ēka šajā gadā tika izvirzīta gan Rīgas arhitektūras balvai, gan arī Arhitektūras gada balvai. VEF ražošanas korpuss ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis, kuru arhitekti apņēmās atjaunot un pielāgot mūsdienu prasībām. Rekonstrukcijas laikā saglabāta lielākā daļa vēsturisko konstrukciju, kas atjaunotajā ēkā kalpo kā dekoratīvi elementi. Piegulošais stāvu korpuss ir uzcelts pilnībā no jauna, taču vēsturiskās ēkas fasādi par mata tiesu projekta realizācijas laikā izdevās saglabāt un restaurēt. Savukārt jaunā piebūve ir veidota, lai tās fasāde iekļautos industriālajā vidē. VEF ražošanas korpusa autori ir arhitektu birojs SIA “Zenico Projekts” arhitekti Viktors Valgums, Viktors Valgums jun., Kaspars Dortāns un Tamāra Stuce.

Foto: LETA/Evija Trifanova

Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas rekonstrukcija un A korpusa jaunbūve

Arī Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas rekonstrukcija šajā gadā izpelnījās Arhitektūras balvas nomināciju un ieguva gada balvas sudraba ananasu jeb otro vietu. Slimnīcas A korpusa jaunbūve ir ne tikai jauna tipa slimnīcas ēka ne tikai Latvijā, bet arī Skandināvijā. Ēka ir aprīkota ar mūsdienīgiem risinājumiem un jaunu tehnoloģiju lietojumu, kas savukārt ļauj nodrošināt augsta līmeņa medicīnas pakalpojumus. Slimnīcas dizains ir veidots tā, lai tas spētu nodrošināt gan tās darbiniekiem, gan pacientiem drošu atmosfēru, tīrību, komfortu, pozitīvu gaisotni, kā arī gādīgu un dziedējošu vidi. Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas autori ir Visvaldis Sarma, Gunta Grikmane, Aleksandrs Nedzveds, Andris Vītols, Toms Kampars, Evija Dansone un Jēkabs Vaicis.

Foto: Latvijas Arhitektu savienība

Rekonstruētā daudzdzīvokļu ēka Rīgā, Ģertrūdes ielā 121

Starp Arhitektūras gada balvu pretendentiem bija arī arhitektes Agneses Lāces, Renātes Pablakas un Ineses Bušas projektētā daudzdzīvokļu ēkas Ģertrūdes ielā 121 rekonstrukcija, kas arī saņēma vienu no galvenajām balvām – sudraba ananasu. Vēsturiskais ēku komplekss ir pielāgots mūsdienīgai dzīvošanai pilsētā, saglabājot sākotnējo īres namu funkciju. Dzīvokļu ēkai ir izbūvēts mansarda stāvs, saglabāti ķieģeļu mūra apjomi, kas papildināti ar jauniem divstāvu apjomiem ēkas augšējos stāvos, kuru fasādi klāj industriāla dizaina metāla plāksnes. Īpašu uzsvaru arhitektes ir likušas tieši uz pagalmu labiekārtošanu.

Foto: Rīgas pilsētas arhitekts/Publicitātes foto

Dzīvojamo ēku un komercplatību komplekss Miesnieku ielā 13, 15 un 17

Samērā krietnu laiku šīs Vecrīgas vēsturiskās celtnes bija novārtā atstātas noliktavas, kas jau bija ieguvušas graustu statusu, taču pēc restaurācijas 2017. gadā Miesnieku ēku komplekss ieguva modernu un vēsturiski autentisku vaibstu. Rekonstruētajām noliktavām ir piešķirta dzīvojamā funkcija, bet ēku pirmajos stāvos – komercfunkcijas. Labākam apgaismojumam arhitekti ir ierīkojuši jaunas logailas un īpašus gaismas pagalmus. Dzīvojamo ēku un komercplatību komplekss Miesnieku ielā 13, 15 un 17 šogad bija nominēts Gada balvai Rīgas arhitektūrā. Projektu īstenoja arhitektu birojs “Arhis”.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu