Rīgas dome nolēmusi nojaukt degušo Kalnciema ielas graustu (10)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ugunsgrēkā cietušais sešstāvu grausts Kalnciema ielā 2b, blakus Raņķa dambim.
Ugunsgrēkā cietušais sešstāvu grausts Kalnciema ielā 2b, blakus Raņķa dambim. Foto: Kaspars Nordens/LETA

Rīgas dome nolēmusi nojaukt novembrī degušo 1914. gadā celto jūgendstila ēku Kalnciema ielā 2B, aģentūrai LETA apstiprināja Rīgas domes Pilsētas īpašumu komitejas vadītājs Oļegs Burovs (GKR).

Burovs atgādināja, ka nedēļas sākumā Rīgas domes Īpašuma departamenta pieaicinātie būvnieki veica nama bīstamo daļu demontāžu un novāca sagruvušās konstrukcijas no 6.stāva pārsegumiem. Pēc tam būvinženieru kompānijai SIA "CMB" uzticēts veikt nama apsekošanu un izvērtēt - kā varētu organizēt nākamos remontdarbu posmus.

Pēc Burova teiktā, būvinženieri norādījuši, ka, lai novērstu nama bīstamību, visu ēkas perimetru nepieciešams nostiprināt ar piecus metrus platām metāla konstrukcijām visu sešu stāvu augstumā. Šo darbu izmaksas varētu būt aptuveni 160 000 eiro.

"Vienlaikus šo konservācijas darbu iepirkums aizņemtu vismaz trīs līdz četrus mēnešus un visu šo laiku pastāvētu risks, ka nams var sabrukt, kā arī spēkā būtu patlaban šajā teritorijā noteiktie satiksmes ierobežojumi," skaidroja Burovs. Deputāts sacīja, ka: "nav tā, ka māju nevar saglābt", taču tīri no lietderīguma puses viņš pats Vidi degradējošo būvju komisijai piedāvājis sākt nama demontāžu.

"Runājot ar līdzšinējo īpašnieku pārstāvjiem, esam vienojušies, ka viņi namu nojauks par saviem līdzekļiem. Izmaksas varētu būt aptuveni 130 000 eiro un darbi tiks uzsākti jau šajās brīvdienās. Pirms tam ir izvirzīts nosacījums - veikt nama foto fiksāciju un visus nepieciešamos mērījumus, lai nākotnē, ja būs vēlme ēku atjaunot, mums būtu visi nepieciešami parametri," pauda deputāts. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka demontēta tiks tikai Kalnciema ielas daļā esošā ēkas puse, bet Raņķa dambī esošais nams pagaidām nojaukts netiks.

Atbildot uz jautājumu, vai Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde neiebildīs pret ēkas nojaukšanu, Burovs sacīja, ka pēc ēkā notikušā ugunsgrēka pārvalde apturēja procesu par ēkas iekļaušanu kultūras pieminekļu sarakstā un namam šāds statuss tomēr piemērots nav.

Iepriekš vēstīts, ka kvartālā starp Raņķa dambi, Kalnciema, Daugavgrīvas un Meža ielu, atrodas divas 20. gadsimta sākumā celtas dzīvojamās ēkas ar kopējo platību 2708 kvadrātmetri - vienas adrese ir Kalnciema iela 2B, bet otras - Raņķa dambis 14. Abas ēkas jau daudzus gadus netiek apsaimniekotas un atzītas par B kategorijas vidi degradējošām būvēm.

Naktī uz 25. novembri ēkā Kalnciema ielā 2B daļā izcēlās ugunsgrēks, kura dzēšanas darbi turpinājās vairākas dienas.

Ēkas īpašnieks līdz šim pastarpināti caur SIA "K2B" un vēl vienu Latvijas firmu bija igauņu uzņēmums "Tradesman EU", kura juridiskā adrese reģistrēta Igaunijas nekustamo īpašumu projektu attīstīšanas un finansēšanas kompānijas "Novira Capital" biroju ēkā "Novira Plaza", Tallinā.

Aizvadītajā pirmdienā Burovs paziņoja, ka nama īpašnieki neturpinās nama bīstamo daļu demontāžu, tāpēc to sāks pašvaldības pieaicinātie speciālisti. Tāpat viņš skaidroja, ka ēka pirms pāris dienām pārdota izsolē.

"Šobrīd mums nav informācijas, kas ir ēkas jaunais īpašnieks un mēs īsti nezinām, ar ko turpināt dialogu. Mūsu rīcībā esošā informācija liecina, ka maksa par pirkuma ir jāveic līdz 10. janvārim, kad arī varētu kļūt zināms jaunais īpašnieks, taču tik ilgi gaidīt mēs nevaram," toreiz sacīja deputāts.

Tikmēr Raņķa dambī 14 esošās ēkas īpašnieks palicis nemainīgs un tas ir igauņu uzņēmums SIA "NC K2A".

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu