Kijevā notiek jaunās apvienotās pareizticīgās baznīcas dibināšanas sinode

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Kijevas Sofijas katedrāle
Kijevas Sofijas katedrāle Foto: UNIAN

Sestdien Kijevā notiek apvienošanās sinode jaunās Ukrainas pareizticīgās baznīcas izveidošanai. Sinodē garīdzniekiem jāpieņem lēmums par baznīcu apvienošanos, jāpieņem tās statūti un jāievēl vadītājs.

Apvienošanās sinode notiek Kijevas Sofijas katedrālē un sakarā ar to galvaspilsētā izvietoti policijas un nacionālās gvardes papildspēki. Kā pavēstīja nacionālās policijas galvenās pārvaldes priekšnieks Andrejs Krišenko, kārtības nodrošināšanai Kijevas ielās apvienošanās sinodes laikā piesaistīti 4000 tiesībsargājošo iestāžu darbinieki.

Pastiprināti arī drošības pasākumi uz robežas un pēdējās diennakts laikā Ukrainā nav ielaisti 139 cilvēki, tostarp 62 Krievijas pilsoņi, paziņoja robežsardze.

Tikmēr Sofijas laukumā Kijevā sestdien pulcējas tūkstošiem cilvēku, no kuriem daudzi ieradušies ar Ukrainas karogiem. Aģentūra UNN vēsta, ka laukumā sapulcējušies aptuveni 10 000 cilvēku.

Oktobrī Ekumēniskais patriarhāts - tā patriarhs Bartolomejs pareizticīgās baznīcas līderu vidū tiek uzskatīts par pirmo starp vienlīdzīgiem - piekrita atzīt Ukrainas Pareizticīgās baznīcas neatkarību.

Lēmums bija pamatīgs trieciens Maskavas garīgajai autoritātei pareizticīgo pasaulē.

Ukrainā pastāv trīs lielas reliģiskas organizācijas, kas sevi uzskata par pareizticīgām baznīcām. Maskava divas no tām uzskata par šķeltniekiem.

Aprīlī Maskavas neatzītās baznīcas vērsās pie Konstantinopoles patriarha ar lūgumu atzīt Ukrainas baznīcas neatkarību.

Šo lūgumu atbalstīja Ukrainas prezidents un parlaments.

Sagaidāms, ka jaunajā baznīcas struktūrā iekļausies abu Maskavas neatzīto baznīcu locekļi, kā arī Maskavas patriarhāta garīdznieki, kas vēlēsies tai pievienoties.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu