Saūda Arābija nosoda ASV Senāta "iejaukšanos iekšējās lietās"

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Saūda Arābija pirmdien kā "iejaukšanos iekšējās lietās" nosodīja ASV Senāta rezolūcijas saistībā ar tās karu Jemenā un žurnālista Džamala Hašogi slepkavību, brīdinot, ka šīs solis var izraisīt pretreakciju un skart Rijādas stratēģiskās saites ar Vašingtonu.

Republikāņu kontrolētais Senāts ceturtdien nobalsoja par ASV militārās palīdzības apturēšanu Saūda Arābijas vadītajam karam Jemenā, kā arī apliecināja, ka atbildīgs par Hašogi slepkavību ir Saūda Arābijas kroņprincis Mohammeds bin Salmans.

Simboliskais balsojums ir nopietns trieciens prezidentam Donaldam Trampam, kurš, neraugoties uz globālo sašutumu par Hašogi slepkavību, turpina atbalstīt Rijādas režīmu.

"Karaliste nosoda pēdējo ASV Senāta pozīciju, kas bija balstīta nepamatotās apsūdzībās, un noraida kliedzošo iejaukšanos tās iekšējās lietās," teikts Saūda Arābijas Ārlietu ministrijas paziņojumā.

ASV dzīvojušais laikraksta "The Washington Post" līdzstrādnieks un Saūda Arābijas kroņprinča Mohammeda bin Salmana kritiķis Hašogi 2.oktobrī tika nogalināts Saūda Arābijas konsulātā Stambulā, kur viņš bija ieradies, lai saņemtu laulībām ar Turcijas pilsoni nepieciešamos dokumentus.

Saūda Arābija sākotnēji noliedza, ka tai būtu jebkas zināms par to, kas noticis ar Hašogi, bet vēlāk apgalvoja, ka 59 gadus vecais žurnālists konsulātā Stambulā zaudējis dzīvību dūru cīņā, līdz visbeidzot atzina, ka žurnālists nogalināts ar iepriekšēju nodomu pastrādātā slepkavībā. Saūda Arābijas prokuratūra noliegusi, ka ar Hašogi slepkavību būtu saistīts kroņprincis Mohammeds bin Salmans.

Savukārt pēc ASV mediju ziņām, ASV Centrālās izlūkošanas pārvalde (CIP) guvusi pārliecinošus pierādījumus, ka Saūda Arābijas kroņprincis un faktiskais valdnieks bijis iesaistīts slepkavībā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu