"Johnson & Johnson" vēža skandāls: uzņēmums gadiem ilgi zinājis par azbesta piejaukumiem bērnu pūderī (6)

TVNET/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Lai gan tūkstošiem cilvēku vērsušies tiesā pret ASV kompāniju "Johnson & Johnson", apgalvojot, ka tā ražotais talka pūderis izraisa vēzi, uzņēmums apgalvo, ka tā populārais produkts ir drošs un nesatur kaitīgas vielas. Tomēr aģentūras "Reuters" veiktais pētījums, kura ietvaros tika pētīti arī iekšējai lietošanai paredzētie dokumenti, atklāj citu ainu - "Johnson & Johnson" pūderī vairākkārt konstatētā kancerogēnā azbesta klātbūtne, taču uzņēmums šo informāciju slēpis no regulatoriem un sabiedrības.

Darlēnai Kokerei 90.gados tika diagnosticēts rets un smags vēža paveids - mezotelioma. Tas raksturīgs cilvēkiem, kas saindējušies ar azbestu. Ar mezoteliomu galvenokārt slimo vīrieši, kuri azbestu saelpojās raktuvēs vai arī strādāja tādas industrijās kā kuģubūve, pirms zinātnieki izpētīja ar to saistītos riskus.

Taču 52 gadus vecā Kokere bija izaudzinājusi divas meitas un vadīja masieru skolu Teksasas štatā. Kā viņa varēja nonākt saskarē ar azbestu? "Viņa gribēja atrast atbildi," intervijā "Reuters" žurnālistiem norāda Kokeres meita Keidija Evansa. 

Cīnoties par elpu un mokoties sāpēs, Kokere nolīga advokātu Heršelu Hobsonu, kurš specializējās ar darbu nesaistīto savainojumu lietās. Viņam bija aizdomās turamais: "Johnson & Johnson" bērnu talka pūderis, ko Kokere visu mūžu bija izmantojusi pati un lietojusi arī bērnu kopšanā.

Talks un azbests dabā bieži atrodami kopā, tāpēc raktuvēs iegūtais talks mēdz saturēt kancerogēno vielu. 1999.gadā Kokere iesūdzēja "Johnson & Johnson" tiesā, apgalvojot, ka viņas veselības problēmās vainojams "indīgais talks" uzņēmuma ražotajos produktos.

Kompānija to noliedza un izvairījās no prasībām nodot tiesai talka pūdera paraugu analīžu rezultātus, un Kokerei nācās atkāpties. "Apsūdzētājam ir jāsniedz pierādījumi," norāda Hobsons. "Mums to nebija."

Divdesmit gadus pēc Kokeres lietas "Johnson & Johnson" spiesti iesniegt tiesām kompānijas iekšējo saraksti, iekšējos ziņojumus un citus konfidenciālus dokumentus. Apmēram 11 700 cilvēki vērsušies pret kompāniju tiesā, apgalvojot, ka tās talka pūderis viņiem izraisījis vēzi. To vidū ir tūkstošiem sieviešu ar olnīcu vēzi.

Aģentūra "Reuters" analizējusi dokumentus un tiesā sniegtās liecības, kas atklāj - vismaz no 1971.gada līdz jaunā gadu tūkstoša pirmajam gadu desmitam "Johnson & Johnson" izejvielu un gatavā pūdera paraugu analīzēs dažkārt uzrādījies neliels daudzums azbesta. Uzņēmuma augstākā vadība, raktuvju īpašnieki, zinātnieki, ārsti un advokāti bažījušies par problēmu un kā to risināt, taču vienlaikus slēpa to no regulatoriem un sabiedrības. Turklāt uzņēmuma dokumentos arī atklājas, ka tam izdevies sev par labu ietekmēt ASV regulatoru plānus ierobežot azbestu kosmētiskajos talka produktos un zinātniskos pētījumus par talka iespaidu uz veselību.

Pret "Johnson & Johnson" saistībā ar talka pūderiem galvenokārt vērsušās sievietes, kuras saslimušas ar olnīcu vai cita veida vēzi pēc regulāras šo produktu lietošanas uz ķermeņa.

Kaitīgi piejaukumi "Johnson & Johnson" slavenajā produktā pirmoreiz pieminēti 1957. un 1958. gada atzinumos, ko izdevusi uzņēmumu konsultējošā laboratorija. Pēc gadu tūkstošu mijas vairākos "Johnson & Johnson" zinātnieku, laboratoriju un piegādātāju ziņojumos piejaukumi aprakstīti ar tādiem vārdiem kā "šķiedrformas" un "nūjas", ar kādiem parasti raksturo azbestu.

70.gados ASV Pārtikas un zāļu pārvalde apsvēra, kādus azbesta piejaukumu ierobežojumus noteikt kosmētikas produktiem. "Johnson & Johnson" reguloram apgalvoja, ka nevienā no pēdējā gada laikā analizētajiem talka pūdera paraugiem neesot konstatēts azbests. Taču tā nebija taisnība - vismaz trijās analizēs, ko veica trīs dažādas laboratorijas, laikā no 1972. līdz 1975. gadam tika konstatēti azbesta piejaukumi. Vienā gadījumā to daudzums tika raksturots kā "diezgan augsts".

Kompānijas iekšienē veiktajās pārbaudēs azbests netika atrasts. Lai arī "Johnson & Johnson" lietotās analīžu metodes laika gaitā uzlabojās, tomēr izmantotās metodes nereģistrēja sīkus piejaukumu daudzumus, kā arī uzņēmums pārbaudīja ārkārtīgi nelielu daļu no visa saražotā talka pūdera.

Pasaules Veselības organizācija (PVO) un citas iestādes neuzskata, ka jebkāda apmēra azbesta piejaukumi ir droši cilvēka veselībai. Lai arī vairumam cilvēku, kas nonākuši saskarē ar azbestu, neizveidojas vēzis, daļai cilvēku pat neliels vielas daudzums pēc vairākiem gadiem var novest pie bīstamo audzēju rašanās.

Vairāki cilvēki, kas vērsušies tiesā, apgalvo, ka produkta lietošanas laikā ieelpotais pūderis esot vēlāk novedis pie nopietnām veselības problēmām - mezoteliomas, olnīcu vēža un citiem vēža paveidiem.

Šogad divos ar "Johnson & Johnson" talka pūderi saistītos tiesas procesos ASV zvērinātie lēma, ka kompānijai jāizmaksā dāsnas kompensācijas ar mezoteliomu slimiem cilvēkiem.

Trešajā lietā uzvarēja 22 apsūdzētāju grupa, kas apgalvoja, ka "Johnson & Johnson" produkti "Baby Powder" un "Shower to Shower Body Powder" ar azbesta piejaukumiem izraisījuši olnīcu vēzi. Zvērinātie lēma par labu prasības iesniedzējiem un ka "Johnson & Johnson" tiem jāizmaksā 4,69 miljardu dolāru liela kompensācija. 

Tomēr vismaz trijos gadījumos zvērinātie noraidījuši apgalvojumus, ka "Johnson & Johnson" produkcija satur azbestu vai ka tas izraisījis apsūdzētāju slimības.

Uzņēmums pirmdien centās aizstāvēties pret "Reuters" pētījumu un tā galveno atziņu, ka kompānija vairāku gadu desmitu garumā zinājusi par veselībai kaitīgajiem piejaukumiem tā produktos. "Johnson & Johnson" laikrakstos nopirka reklāmas laukumus visas lapas lielumā, kuros aizstāvēja savu produktu. Kompānijas vadītājs sniedza pirmo interviju televīzijā pēc tam, kad uzņēmuma tirgus vērtība dažu dienu laikā nokritās par aptuveni 40 miljardiem dolāru.

"Jebkādi mājieni, ka "Johnson & Johnson" zināja vai slēpa informāciju par talka pūdera drošību, ir nepatiesi," kompānijas direktors Alekss Gorskis pirmdien sacīja telekanāla CNBC raidījumā "Mad Money".

"Zinātne. Nevis sensacionālisms," vēstīja pirmdien tādos laikrakstos kā "The New York Times" un "The Wall Street Journal" publicētās "Johnson & Johnson" reklāmas. Tajās uzņēmums atsaucas uz zinātniekiem pierādījumiem, ka produkta lietošana esot droša. "Ja mums būtu iemesls uzskatīt, ka mūsu talks nav drošs, tas neatrastos veikalu plauktos," teikts reklāmā.

Kad raksta gatavošanas laikā "Reuters" žurnālisti lūdza "Johnson & Johnson" komentāru, viņu jautājumi tika novirzīti uzņēmuma juristam Pīteram Briksam, kurš tajā minēto informāciju nodēvēja par "nepatiesu un maldinošu" un uzstāja, ka talka pūdera lietošana uz ķermeņa neizraisot vēzi pat tad, ja tajā būtu azbesta piejaukumi".

Aģentūras "Reuters" pārstāve pirmdien uzsvēra, ka medijs "paliek pie ziņotā".

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu