Partijas reaģē uz Kariņa piedāvāto valdības modeli (8)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Saeimā pārstāvētās partijas sākušas izteikt savu vērtējumu par Krišjāņa Kariņa piedāvāto valdības modeli.

"Jaunās Vienotības" piedāvājums par atbildības jomu sadalījumu ir līdzsvarots, tomēr nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) jaunajā valdībā vēlētos turpināt vadīt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM), aģentūrai LETA sacīja nacionālās apvienības līderis Raivis Dzintars.

Politiķis pauda, ka piedāvātais amatu sadalījums ir labs pamats turpināt sarunas, bet nacionālā apvienība gribētu pārrunāt jautājumu par VARAM un Zemkopības ministrijas (ZM) vadību.

Taujāts, vai tas nozīmē, ka nacionālā apvienība būtu gatava atteikties no ZM vadības par labu VARAM, Dzintars pauda, ka jābūt nopietnai argumentācijai, lai mainītu atbildību par kādu ministriju.

VL-TB/LNNK vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra amatam piedāvātu pašreizējo ministru Kasparu Gerhardu, arī Kultūras ministriju (KM) turpinātu vadīt pašreizējā kultūras ministre Dace Melbārde, bet kandidāts uz īpašo uzdevumu ministru demogrāfijas jomā varētu būt Imants Parādnieks.

Tikmēr Jaunās konservatīvās partijas (JKP) līderis Jānis Bordāns atzinis, ka piedāvājumā par atbildības jomu sadalījumu vēl ir detaļas, par kurām jādiskutē, tomēr kopumā virziens ir atbalstāms.

Bordāns norādīja, ka konceptuāli piedāvājums varētu būt atbalstāms, bet atsevišķus jautājumus JKP vēl vēlētos pārrunāt ar premjera amata kandidātu Krišjāni Kariņu (JV). Ko tieši JKP vēlētos mainīt piedāvātajā jomu sadalījumā, Bordāns neatklāja, norādot, ka vispirms to apspriedīs ar Kariņu. Precīzu tikšanās laiku Bordāns vēl nevarēja nosaukt.

"Protams, ka ir pārrunājami jautājumi, bet neredzam šķēršļus veiksmīgam sarunu noslēgumam," sacīja Bordāns.

Partiju apvienības "Jaunā Vienotība" (JV) Ministru prezidenta amata kandidāta Krišjāņa Kariņa partiju apvienībai "Attīstībai/Par!" (AP) izteikto ministru portfeļu piedāvājums tiks skatīts AP valdē.

Artis Pabriks norādījis, ka AP bija nedaudz citi plāni attiecībā uz ieņemamajām ministrijām, reizē politiskais spēks nav ieinteresēts kavēties ar valdības izveidošanu. Pabriks akcentēja, ka jebkurā gadījumā "Attīstībai/Par!" cer panākt labu sadarbību ar iespējamo Ministru prezidentu, tāpēc politiķis domā, ka "ka būsim pragmatiski un iesim uz priekšu". Viņš pieļauj, ka Kariņa piedāvājums būs jārespektē.

Vaicāts par viņa minētajiem "citiem plāniem", Pabriks norādīja, ka AP ir laba kompetence Finanšu ministrijā komplektā ar Veselības ministriju. Taujāts par gatavību ieņemt aizsardzības ministra amatu, Pabriks norādīja, ka būtu gatavs to darīt, taču vērsa uzmanību, ka nedz politiskais spēks, nedz Kariņš, kuriem par šo jautājumu jāizšķiras, vēl nav lēmuši par personālijām.

Saskaņā ar Kariņa piedāvājumu JKP jaunajā valdībā varētu vadīt Tieslietu ministriju (TM), Satiksmes ministriju un Izglītības un zinātnes ministriju.

Kā ziņots, Ministru prezidenta amata kandidāts Krišjānis Kariņš (JV) rosina valdību veidot bez Zaļo un zemnieku savienības (ZZS), kā arī izveidot īpašu uzdevuma ministra amatu demogrāfijas jautājumos, bet tieslietu un aizsardzības ministriem piešķirt premjera biedru funkcijas.

Kariņš žurnālistiem sacīja, ka līdz trešdienai, 19. decembrim, grib gūt pilnīgu skaidrību par to, vai partijas - JKP, "KPV LV", "Attīstībai/Par" (AP) un "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) - piekrīt viņa piedāvātajam jomu sadalījumam, kā arī par konkrētiem ministru amatu kandidātiem.

Kariņš piedāvā, ka "Jaunā Vienotība" varētu vadīt arī Finanšu ministriju un Ārlietu ministriju. Kariņš norādīja, ka ārlietu ministra amatā vēlētos redzēt pašreizējo ministru Edgaru Rinkēviču (JV).

"Attīstībai/Par!" piedāvāts uzņemties aizsardzības ministra, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra, kā arī veselības ministra amatus, bet "KPV LV" - Iekšlietu ministriju, Ekonomikas ministriju un Labklājības ministriju.

VL-TB/LNNK varētu būt atbildīga par Kultūras ministriju, Zemkopības ministriju, kā arī partija varētu izvirzīt īpašo uzdevumu ministru demogrāfijas jautājumos.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu