Debesskrāpju būvniecība pasaulē piebremzējusi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Debesskrāpju būvniecība pasaulē šogad nedaudz palēninājusies pēc pagājušā gadā sasniegtā rekorda – 2018.gadā pasaulē pabeigti 143 debesskrāpji, salīdzinot ar 147 augstceltnēm 2017.gadā, liecina Augstceltņu un pilsētvides padomes (CTBUH) apkopotie dati. Par debesskrāpjiem CTBUH uzskata ēkas, kas ir vismaz 200 metru augstas. 

Šogad pabeigto debesskrāpju skaits ir otrs visu laiku lielākais, vēsta ASV medijs CNN.  

Debesskrāpju attīstība būvniecība pasaulē pēdējo desmit gadu laikā ir piedzīvojusi strauju izaugsmi. 

Šo izaugsmi lielā mērā veicina Ķīna

Foto: Reuters/ScanPix

Ķīnā šogad pabeigti kopumā 88 debesskrāpji, tas ir visu laiku liekākais vismaz 200 metrus augstu ēku skaits, kas gada laikā pabeigts vienā valstī. 

Kā liecina CTBUH dati, Ķīnā uzbūvēti 61,5% no visiem šogad pasaulē pabeigtajiem debesskrāpjiem.  

Pabeigto debesskrāpju skaita ziņā Ķīna ievērojami apsteidz otro vietu ieņēmušās ASV, kur šogad pabeigti vien 13 debesskrāpji. 

Par pasaules debesskrāpju “galvaspilsētu” jau trešo gadu pēc kārtas kļuvusi Ķīnas dienvidu pilsēta Šeņdžeņa, kur šogad pabeigti 14 debesskrāpji. 

Ķīnā atrodas arī augstākais no šogad pabeigtajiem debesskrāpjiem - 528 metrus augstais “Citic Tower”, kas uzbūvēts Pekinā.

“Citic Tower” būvniecībā Pekinā. 
“Citic Tower” būvniecībā Pekinā. Foto: SIPA ASIA/SIPA/Scanpix

Šī augstceltne ir kļuvusi par astoto augstāko ēku pasaulē. 

Divas citās Āzijas pilsētās - Čanšā Ķīnā un Hošiminā Vjetnamā šogad pabeigti “superdebesskrāpji”, kas ir augstāki par 400 metriem. 

Augstākais debesskrāpis, kas šogad pabeigts ārpus Āzijas ir 342 metrus augstais ASV pilsētas Filadelfijas tornis “Comcast Technology Center”. Tas arī ir kļuvis par Filadelfijas augstāko debesskrāpi.

Līdz šim augstākie debesskrāpji uzbūvēti arī Argentīnas pilsētā Buenosairesā, Kolumbijas pilsētā Bogotā, kā arī ASV pilsētās Sanfrancisko un Maiami. 

CTBUH eksperti prognozē, ka 2019.gadā visā pasaulē varētu tikt pabeigti 120 līdz 150 debesskrāpji. 

Eksperti gan norāda, ka arvien jaunu debesskrāpju būvniecību Ķīnā var negatīvi ietekmēt Ķīnas ekonomiskās situācijas pasliktināšanās. 

“Lai arī 2018.gads Ķīnai debesskrāpju projektu ziņā bija visu laiku veiksmīgākais, visticamāk, nākamajos gados būs izjūtama stingrākas finanšu kontroles un konservatīvākas parādu finansēšanas politikas ietekme,” teikts CTBUH ziņojumā.

Ja šī politika turpināsies ilgstoši, Ķīnas dominance debesskrāpju pasaulē var sākt mazināties. 

Augstceltņu būvniecības nozares lejupslīde negatīvi ietekmēs ne tikai pašu Ķīnu, bet arī projektu attīstību citviet pasaulē, kas tiek īstenoti ar Ķīnas finansējuma palīdzību. 

Tajā pat laikā būvniecības nozari pasaulē turpmākajos gados var negatīvi ietekmēt tirdzniecības karš starp Ķīnu un ASV un šo valstu noteiktie tarifi, it īpaši tēraudam.

Foto: AP/Scanpix
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu