KP piemērojusi € 33 300 sodu biroja tehnikas apkopes un piegādes kompānijai (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pixabay

Konkurences padome (KP) piemērojusi 33 268 eiro sodu biroja tehnikas apkopes un piegādes kompānijai SIA "Tomega", aģentūrai LETA pavēstīja KP Komunikācijas nodaļas vadītāja Paula Vilsone.

Viņa informēja, ka KP konstatējusi pretlikumīgu, vairākkārtēju darbību saskaņošanu starp biroja tehnikas apkopes un piegādes kompānijām "Tomega" un SIA "BTK.lv". Par apzinātu konkurences kropļošanu publisko iepirkumu procedūrās KP piemērojusi "Tomega" naudas sodu 33 268 eiro apmērā, savukārt, ņemot vērā "BTK.lv" likvidāciju, šim uzņēmumam naudas sods nav piemērots.

Vilsone skaidroja, ka KP sāka izmeklēšanu, jo iestādes rīcībā bija informācija par iespējamām saskaņotām darbībām starp vairākiem tirgus dalībniekiem, kas piedalās iepirkumu procedūrās par biroja tehnikas piegādi, apkopi, remontu un izejmateriālu piegādi. Lietas izpētes laikā KP guva apliecinājumu tam, ka konkurentu aizliegtā vienošanās jeb kartelis ir īstenots vairākos iepirkumos, tostarp Kultūras ministrijas un SIA "Talsu namsaimnieks" cenu aptaujās un SIA "Rīgas satiksme" iepirkumā.

"Kartelis izpaudās kā apzināta, mērķtiecīga un sistemātiska vienošanās par dalības noteikumiem iepirkumu procedūrās, kā arī par uzvarētāju tajos. Lai nodrošinātu konkrēta uzņēmuma uzvaru, uzņēmumi saskaņoja sniedzamos piedāvājumus, kā arī viens otru informēja par nepieciešamo dokumentu saturu, tajā skaitā informāciju par cenām," sacīja Vilsone.

Viņa piebilda, ka lietas izpētē iegūtie pierādījumi norādīja uz to, ka uzņēmumi iesniedza arī aizsega piedāvājumus, lai pasūtītājiem imitētu konkurenci. Īstenojot šādas darbības, tika izslēgta savstarpējā konkurence, kā arī iepirkumu procedūru rīkotāji tika maldināti un nesaņēma patiesas konkurences apstākļos veidotus pretendentu piedāvājumus.

Ņemot vērā, ka "Tomega" sadarbojās ar KP un noslēdza izlīgumu, tādējādi atzīstot iestādes iegūtos faktus un iesaisti konstatētajā pārkāpumā, KP samazinājusi uzņēmumam piemēroto naudas sodu.

Tāpat KP informēja, ka pārkāpuma izpētes laikā KP novērojusi, ka lietas dalībnieka SIA "RF Serviss" darbībās vērojamas iespējamas neatbilstības godīgas konkurences principiem. Lai novērstu potenciālu pārkāpumu pieļaušanu nākotnē, KP veica preventīvas pārrunas ar "RF Serviss", kuru laikā uzņēmumam bez naudas soda piemērošanas tika izteikts brīdinājums. "Ja tirgus dalībnieks par līdzīgām darbībām atkārtoti nonāks KP redzeslokā, iestāde to uzskatīs par recidīvu un būs tiesīga ierosināt pārkāpuma lietu," uzsvēra Vilsone.

Pārkāpumā cietušās personas var prasīt kompensēt radušos zaudējumus, vēršoties pie pārkāpēja vai Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesā.

Pēc KP minētā - karteļi ir smagākais konkurences tiesību pārkāpums, kuru rezultātā preču un pakalpojumu cenas tiek noteiktas nevis individuāli, bet uzņēmumiem sarunājot tiem izdevīgos cenu līmeņus, ko piedāvāt pircējam.

"Tomega" reģistrēta 2010.gada beigās, un tās pamatkapitāls ir 7000 eiro. "Tomega" lielākā īpašniece ir Igaunijas "HG Capital Finance" piederošā SIA "DLW Latvija" (55%), kamēr Mārim Aizbaltam un Edgaram Evelonam katram pieder pa 22,5% kapitāldaļu, liecina "Firmas.lv". 2017.gadā "Tomega" apgrozījums bija 2,482 miljoni eiro, bet peļņa - 112,9 tūkstoši eiro.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu