Metropolīts Epifānijs: Ukrainā nenotiks Maskavas patriarhāta dievnamu sagrābšana

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Ukrainā nenotiks pareizticīgo Maskavas patriarhāta dievnamu sagrābšana, pirmdien apliecināja jaunās Ukrainas pareizticīgās baznīcas vadītājs Kijevas un visas Ukrainas metropolīts Epifānijs, norādot, ka jaunajā organizācijā iekļausies tikai tās Maskavas patriarhāta draudzes, kas to izvēlēsies brīvprātīgi.

"No vienotās baznīcas puses nekādas Maskavas patriarhāta dievnamu sagrābšanas nebūs," telekanāla ICTV ēterā sacīja metropolīts.

"Tās draudzes, kas brīvprātīgi gribēs kļūt par vienotās Ukrainas pareizticīgās baznīcas daļu, ir jāuzņem. Bet bez vardarbības, nez darbībām, kas izprovocēs nestabilitāti sabiedrībā," viņš uzsvēra.

"Tikai mīlestība un cieņa var būt pamats, uz kura pārnāks draudzes, kas šobrīd ir Krievijas pareizticīgās baznīcas sastāvā," viņš piebilda.

Kā ziņots, sestdien Kijevā apvienošanās sinodē izveidota jauna neatkarīga Ukrainas pareizticīgā baznīca, un par tās vadītāju - Kijevas un visas Ukrainas metropolītu - ievēlēts Epifānijs.

Viņš 6.janvārī no Konstantinopoles patriarha Bartolomeja saņems dokumentus par Ukrainas baznīcas neatkarību.

Ekumēniskā patriarhāta patriarhs Bartolomejs pareizticīgās baznīcas līderu vidū tiek uzskatīts par pirmo starp vienlīdzīgiem. Ekumēniskais patriarhāts oktobrī piekrita atzīt Ukrainas pareizticīgās baznīcas neatkarību.

Lēmums bija pamatīgs trieciens Maskavas garīgajai autoritātei pareizticīgo pasaulē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu