TVNET gada sporta personība - Anastasija Sevastova

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Anastasija Sevastova
Anastasija Sevastova Foto: EPA/Scanpix

Sākot ar 2018. gadu, TVNET sporta redakcija aizsāka jaunu tradīciju, izvēloties savu gada personību sportā. Saliekot galvas kopā sporta redaktoriem Raimondam Ozoliņam, Mārtiņam Kļaveniekam, Aleksandram Pilātam un Gatim Krecerim, vienbalsīgi tika nolemts par 2018. gada Latvijas sporta personību nosaukt šā brīža Latvijas pirmo raketi tenisā Anastasiju Sevastovu, kura aizvadīja savas karjeras labāko sezonu. 

28 gadus vecā Sevastova 2018. gada sezonā demonstrēja lielisku tenisu. Viņa kļuva par Latvijas tenisa līderi un sasniedza savas karjeras rekordvietu WTA reitingā, pasaules spēcīgāko tenisistu sarakstā ieņemot 11. pozīciju. 

Sevastova WTA tūrē aizvadīja 64 mačus, kuros izcīnīja 43 uzvaras. Jūlijā Latvijas labākā tenisiste virs savas galvas cēla Bukarestes WTA "International" sērijas turnīra uzvarētājas trofeju. 

Septembrī Sevastova pārsteidza tenisa pasauli, aizkļūstot līdz prestižā "Grand Slam" turnīra "US Open" pusfinālam. Ceļā līdz tam viņa no tālākas dalības sacensībās izslēdza iepriekšējā gada uzvarētāju amerikānieti Sloeinu Stīvensu, ukrainieti Jeļinu Svitoļinu un Krievijas pārstāvi Jekaterinu Makarovu. 

2018. gadā kopumā Sevastova trīsreiz spēlēja WTA vienspēļu turnīru finālos. 

Pateicoties veiksmīgajam sniegumam, Sevastova šosezon divreiz tika nominēta WTA mēneša izlaušanās balvai. Viņa piedalījās arī Džuhajā (Ķīna) notikušajā sezonas noslēguma turnīrā "WTA Elite Trophy".   

Sevastova ar kolēģēm Latvijas izlasē šogad izcīnīja vietu starp pasaules 16 spēcīgākajām komandām Federāciju kausā. Nākamajā gadā Latvijas komanda pasaules II grupā "Arēnā Rīga" sacentīsies ar Slovākiju.

Raimonds Ozoliņš

Ja šādu tradīciju mēs aizsāktu pērn, viennozīmīgi pagājušajā gadā savu balsi atdotu Latvijas tenisistei Aļonai Ostapenko par triumfu "French Open". Savukārt šogad kopumā veiksmīgāka sezona bija Anastasijai Sevastovai. Tas ir fenomenāli, ka Latvijai ir divas augstākā līmeņa spēlētājas, jo dāmu tenisā konkurence ir mežonīga - Sieviešu Tenisa asociācijas (WTA) uzskaitē ir vairāk nekā 2500 tenisistes no gandrīz 100 dažādām valstīm. Un tā ir tikai maza daļa no pasaules tenisistēm, kuras tiecas kļūt par augsta līmeņa sportistēm.

Pēc biznesa žurnāla "Forbes" aplēsēm 2018. gadā pasaulē starp 10 vispelnošākajām sportistēm 8 ir tenisistes. Sevastova šogad turnīros naudas balvās saņēma nedaudz vairāk par 2,7 miljoniem ASV dolāru (liela daļa gan jānomaksā nodokļos). Šos faktus vēlos uzsvērt, lai lieku reizi atgādinātu par dāmu tenisa popularitāti pasaulē. Kad Ostapenko un Sevastova uzrāda labus rezultātus "Grand Slam" turnīros, Latvijas vārds figurē BBC, CNN, ESPN un daudzu citu pasaules lielāko mediju ziņu virsrakstos. Šogad februārī Anastasija intervijā TVNET arī atzina, ka pēdējos gados pasaules tenisa elitē neviens vairs nejautā - kur atrodas Latvija?    

Manā skatījumā "TVNET gada sporta personības" izvēlei svarīgs bija arī faktors, ka Sevastova šogad atgriezās Latvijas izlasē pēc 8 gadu pārtraukuma, palīdzot valstsvienībai Federāciju kausā ("Fed Cup") pārspēt Poliju, Austriju, Turciju, Serbiju un arī pretinieču laukumā Krievijas tenisistes. 2013. gadā Sevastova traumu dēļ noslēdza sportistes karjeru, taču, savedot kārtībā veselību un pārvarot psiholoģiskas grūtības, pēc diviem gadiem viņa atgriezās tenisā, sasniedzot jaunas virsotnes! 

Gatis Kreceris

Godīgi sakot, izvēlēties Anastasiju Sevastovu par TVNET gada personību sportā, bija vairāk nekā vienkārši. Ar saviem panākumiem, smagu darbu viņa šo izvēli pilnībā atviegloja. Nebūs pārspīlēti teikts, ka Sevastovai aiz muguras ir bijusi lieliska sezona. Viņa rādīja skaistu tenisu, īstu cīnītājas raksturu un psiholoģisko noturību visas sezonas griezumā. Gada noslēdzošajos turnīros, spītējot mikrotraumām un milzīgam nogurumam, viņa cīnījās par katru bumbiņu un nevienā brīdī neizkāra balto karogu, spēlēja ar augstu pārliecību.

Ja par dāmu tenisu mēdz teikt, ka tas ir neprognozējams, tad uz Sevastovu šie vārdi 2018. gadā īsti neattiecas, jo viņa demonstrēja stabilu sniegumu. Anastasija līdzi savam vārdam nes arī Latvijas vārdu un tas šogad starptautiskajā arēnā izskanēja bieži vislabākajā nozīmē.  

Aleksandrs Pilats

Šogad Sevastova atguva Latvijas pirmās raketes titulu, kā arī pirmo reizi savā karjerā sasniedza "US Open" pusfinālu. Anastasija gadā beigās aizņem 11. vietu pasaules reitingā. Es gribētu novēlēt, lai viņa neapstājas un nākamajā sezonā sasniegtu jaunus rekordus. Uz priekšu, Liepāja!

Mārtiņš Kļavenieks

Ārēji mierīgā un pacietīgas tenisa spēles manieres piekritēja, liepājniece Anastasija Sevastova godam nopelnījusi šo atzinību. Nebija daudz un ilgi jādomā, lai tieši viņu izraudzītos par TVNET Gada personību sportā. Anastasija nav Aļona Ostapenko, kuras sejā, pēc mača caurskatot spēles foto kadrus, varēsit atrast simtiem dažādu grimašu. Nastja nav ārišķīga, bet krietna, strādīga un visu sasniegusi ar darbu un savu iespēju izmantošanu pareizajos brīžos. Īstens Liepājas vējos rūdīts un Baltijas jūras viļņu putās veidots Latvijas tenisa dzintars. 

Kaut aizvadītajā sezonā neieguva "Grand Slam" kategorijas titulu, spēlēja ļoti pārliecinoši un, kas galvenais, vienmērīgi stabili. Ar raksturu spēja lauzt daudzu maču sev nelabvēlīgo ritējumu. Allaž komunikabla darbā ar medijiem Latvijā un pasaulē, veic arī tik svarīgo valsts un savas dzimtās pilsētas popularizēšanas funkciju pasaulē - gandrīz allaž pēcspēles preses konferencēs Sevastovas galvu rotā cepurīte ar uzrakstu "Es mīlu Liepāju!" angļu valodā.

Īpaši jāizceļ, ka pirms pieciem gadiem jau bija likusi punktu tenisistes karjerai, bet atgriezās sportā un nu ir soli no pasaules ranga desmitnieka.

Lai Nastjai arī nākamā sezona padodas produktīva un tajā izdodas aizsniegties līdz kāda patiesi liela un prestiža turnīra galvenajai trofejai!

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu