TVNET gada albums. 6. Sigma

"Mitoloģijas"
Jānis Žilde
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Sigma
Sigma Foto: publicitātes

Atskatāmies uz pašmāju populārās mūzikas labākajiem pilnmetrāžas ierakstiem. Kā jau katru gadu, arī Latvijas simtgades gadā izdoti vairāk nekā simts dažādu žanru ierakstu. Atsevišķi no tiem jau izcelti "Austras" balvas desmitniekā, savs viedoklis noteikti būs arī "Zelta mikrofona" žūrijai, taču TVNET pašmāju gada albumu tops izskatās šādi. 6. vieta - Sigma "Mitoloģijas". Rītdien - 5. vieta.

Būdams literatūrzinātnieks, grupas "Sigma" līderis, dziesmu autors Jānis Ozoliņš niansēti izjūt katru vārdu, katru zilbi. Lai nu kuram, bet Jānim ar savām zināšanām, izpratni par laikmetīgo dzeju, varam uzticēties, ja viņš savām dziesmām izvēlas konkrētos tekstus. Un veids kā tie tiek interpretēti grupas mūzikā, jaunajā albumā "Mitoloģijas" arīdzan rada kompetenta, zinoša, ieinteresēta mākslinieka iespaidu.  

"Mitoloģiju" pamatā latviešu autoru - Kārļa Vērdiņa, Ulda Bērziņa, Annas Auziņas, Ingas Gailes, Marta Pujāta, Ineses Zanderes un Jāņa Rokpeļņa dzejoļi. 

Kā Jānis atklāj intervijā TVNET, tas ir "apzināts koncepts". 

"Rakstīt mūziku ar laikmetīgo dzeju - tas ir izaicinājums, kuram ļāvāmies, jo daudzi uzskata, ka mūsdienu dzeja nav komponējama. Manuprāt, "Sigmas" otrais albums apliecina pretējo. Albuma nosaukums atklāj procesu, ko dzeja dara ar valodu, - tā to mitoloģizē. Tieši to pašu mūzika veic ar dzeju," viņš saka. 

Muzikāli gan trīs instrumentu - klavieru, bungu un basa palete ir diezgan ierobežota, neviļus sanāk citēt Rufusa Veinraita, "Keane" skaņu estētiku, taču stīgu klātbūtne atsevišķās dziesmās padara ieraksta skanējumu plašāku, simfoniskāku, episkāku. 

Jānis Ozoliņš ("Sigma")
Jānis Ozoliņš ("Sigma") Foto: Edgars Kalmēns TVNET

"Emocijas nekur nepazūd. Mēs iejūtamies šajos tekstos, tos subjektīvi interpretējam. Dažubrīd pat visai radikāli, līdz ar to atšķiras dzejnieku un mūsu izpratne par tekstiem, tā nekad nav tāda pati," tā Jānis.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu