Ilgu mūžu. Laimīgu mūžu. Miroslavs Dočinecs

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ilgu mūžu. Laimīgu mūžu. Miroslavs Dočinecs
Ilgu mūžu. Laimīgu mūžu. Miroslavs Dočinecs Foto: avots.lv

Izdevniecībā "Avots" klajā nācis ukraiņu rakstnieka, filosofa, publicista Miroslava Dočineca (Мирослав Дочинець) darbs "Ilgu mūžu. Laimīgu mūžu", informē izdevēji.

Miroslavs Dočinecs ir ukraiņu rakstnieks, filosofs, publicists, kura darbi ir tulkoti ungāru, slovāku, rumāņu, poļu, franču, itāļu, angļu, japāņu, ķīniešu, krievu, bulgāru un nu arī latviešu valodā.

Protams, pasaulē ir vairāk grāmatu, nekā mēs jebkad spēsim izlasīt, bet cik no tām būs tādu, kas, kā atzīst ne viens vien, spēj mainīt mūsu dzīvi gan fiziskā, gan filosofiskā tās izpausmē? Lūk, šis ir viens no tiem vērtīgajiem izdevumiem, kas ir izlasāms un pārlasāms, un ko ir iespējams baudīt pa mazam gabaliņam, nemeklējot lielo finālu – jo lielākais finālists šoreiz ir lasītājs pats.

Kā saka autors: “Mēs brīnāmies, kāpēc zivs tik viegli peld ūdenī... Kāpēc tik viegli, gandrīz bez spārnu kustībām, putns lido gaisā... Kāpēc kurmis ir tik veikls cietā zemē... Tāpēc, ka viņi zina savu ritmu – spēka un miera ritmu. Šo ritmu vajag mācīties arī mums, visu mūžu mācīties, apzināti ieklausoties katrā šūniņā, ko tā vēlas. Bet vislabāk to darīt staigājot. Iemācīsies pārvaldīt savu ritmu – un būsi kā zivs ūdenī, kā putns debesīs. Un viss iecerētais piepildīsies, dzīve kļūs viegla.”

Miroslavs Dočinecs ir gana ceļojis, kas viņa dabiskā vērīguma rezultātā ir ļāvis izprast, kālab viens cilvēks iekšēji plaukst, kamēr cits – saskābst. Tālab lasāmo atdzīvina nelielie pastāsti par klejojumos sastaptajām personībām. Savukārt, pāršķirot lapu, atrodam te garīgi, te pavisam fiziski lietā liekamus padomus un atziņu graudus.

Palūkojoties uz šo darbu plašākā mērogā, varam atzīt, ka autors iedvesmo arī mūs paraudzīties uz dzīvi no tāda paša skatupunkta, kādu izvēlējies viņš – ej pasaulē, cieni, izproti, izlem, vai tevi tas uzrunā vai ne. Aptver, kas esi pats, ko tu spēj, un centies, lai šīs tavas veltes tiktu attīstītas un izmantotas.

Viena no ietekmīgākajām personībām paša autora dzīvē ir Karpatu sirdsgudrais Andrijs Vorons, tālab šajā grāmatā ietvertas arī Vorona lūgšanas un “zelta padomi” dažādām dzīves situācijām.

“Tas, kas tev pienākas, nāk pats par sevi. Tikai iemācies lēnprātīgi gaidīt. To, kas tev nepienākas, nav pat vērts gaidīt. Lai dvēsele ir viegla.”

Grāmata pieejama grāmatnīcās un internetā www.avotsabc.lv.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu