"Rīgas meži" atgādina: "Eglītes Rīgā cirst nedrīkst" (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ziemassvētku eglītes
Ziemassvētku eglītes Foto: Edijs Pālens/LETA

Līdzīgi kā valsts mežu apsaimniekotājs un daudzi privātie mežu īpašnieki, SIA "Rīgas meži" pagājušajā nedēļas nogalē saskārusies ar eglīšu jaunaudžu masveidīgu bojāšanu. Kā ik gadu, tuvojoties Ziemassvētku laikam, "Rīgas meži" pastiprinājuši mežu, it īpaši jaunaudžu uzraudzību, tomēr cilvēku skaits, kas nelikumīgi izcērt eglītes jaunaudzēs, ir tik liels, ka uzņēmuma mežniecībām un Meža apsardzības daļai pietrūkst resursu, lai visas jaunaudzes no postītājiem nosargātu. Tādēļ atkārtoti tiek atgādināts, ka Rīgas pilsētai piederošajos mežos Ziemassvētku eglītes cirst nedrīkst.

"Mēs vēl saprastu, ja kļūdas pēc nocirstu kādu eglīti grāvja vai ceļa malā, bet nē - lien un izzāģē jaunaudzes. Nudien, postītāji vazājās ar cirvjiem un zāģiem pa jaunaudzēm kā lielveikalā ar iepirkumu groziņiem," sašutuši Meža apsardzības daļas speciālisti, atgādinot, ka patvaļīga mežu ciršana un bojāšana draud ar kriminālatbildību.

Rīgai piederošajos mežos egļu ir maz, to īpatsvars nesasniedz 10%, un tās ir galvenokārt cilvēka roku stādītas, daudzu gadu garumā koptas, pirms tam no sēkliņai līdz stādam izauklētas stādaudzētavā.

Lielākais iedzīvotāju skaits koncentrējas tieši galvaspilsētā un Pierīgas pašvaldībās. Ja kaut neliela daļa no mājsaimniecībām mūsu apsaimniekotajos mežos nocirstu eglīti, mežam tiktu nodarīts būtisks postījums.

Šā iemesla dēļ "Rīgas meži" izlēmuši Rīgai piederošajos mežos Ziemassvētku eglīšu ciršanu aizliegt vispār.

Mežā augušajām eglītēm vainags ne tuvu nav tik skaists un simetrisks kā tirdzniecības laukumos nopērkamajām svētku eglītēm, kas īpaši audzētas un koptas Ziemassvētku eglīšu plantācijās. Arī "Rīgas mežiem" ir Ziemassvētku eglīšu plantācija Norupē, kur ik gadu var iegādāties eglīti par simbolisku samaksu, kā arī mūsu Olaines plantācijā tiek audzētas eglītes, kas Ziemassvētku rotāšanas vajadzībām būs paaugušās pēc pieciem septiņiem gadiem.

Taču, ja kāds tomēr vēlas nocirst eglīti mežā, viņam jādodas apmēram 50 km ārpus Rīgas, uz "Latvijas valsts mežu" apsaimniekotajiem mežiem. Bet jāņem vērā, ka arī tajos savām vajadzībām vienu eglīti drīkst nocirst meža ceļu malās, grāvmalēs, uz stigām un zem elektrolīnijām. Jaunaudzēs eglītes cirst nedrīkst neviena īpašnieka mežā!

SIA "Rīgas meži" lūdz iedzīvotājus pirms došanās meklēt svētku eglītes mežā noskaidrot, kam šis mežs pieder, un saskaņot egles nociršanu ar meža īpašnieku.

Decembrī un janvārī „Rīgas mežu" inspektori un mežsargi turpinās uzmanīt visus Rīgai piederošos mežus. Bez tam atsevišķās mežniecībās pie iebrauktuvēm egļu jaunaudzēs darbojas videonovērošanas kameras.

Foto: Pirms svētkiem aktīvi tiek pārdotas eglītes.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu