Vingris Ukrainā. Piezīmes no frontes. Drīzumā TVNET! (10)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Javorivas militārais poligons, Ukraina
Javorivas militārais poligons, Ukraina Foto: Jānis Vingris/TVNET

Artilērijas lādiņu izgrauztas ēkas, bērni, kas teju katru nakti dzird apšaudes. Zaiceva, Avdijivka -  šeit joprojām turpinās karš, par kura esamību pasaule ir aizmirsusi. Ukraina - pasaules piemirstais karstais punkts. Krievijas bruņotie spēki 25.novembrī Kerčas šaurumā sagrāba trīs Ukrainas jūras spēku kuģus, kas tika aizvesti uz Kerčas ostu Krievijas okupētajā Krimā. Sagūstītos 24 ukraiņu jūrniekus Krievija apcietināja uz diviem mēnešiem un nogādāja Maskavā.

Krievijas agresija nemazinās un neizzūd, gluži pretēji. Gan pašmāju, gan ārvalstu politiķi vairākkārt uzsvēruši, ka Rietumiem  jāsper stingri atbildes soļi, pretējā gadījumā tā turpinās savu taktiku pret kaimiņiem. Šī nav tikai Ukrainas problēma, tā ir visas Eiropas, mūsu problēma.

2015. gadā režisors Jānis Vingris Austrumukrainas frontē filmēja dokumentālo filmu "Volontieri" par ukraiņu kara brīvprātīgajiem, kas piegādā pārtiku un ekipējumu karavīriem. Trīs gadus vēlāk - 2018. gada nogalē, īsi pirms notikumiem Kerčas šaurumā - Vingris atgriezās Ukrainā, lai veidotu reportāžas no Avdijivkas, Zaicevas un citiem karstajiem punktiem. Pašreizējās situācijas un armijas stāvokļa salīdzinājums ar pirms trim gadiem redzēto un volontierisma vilnis, kas nesavtīgi turpina atbalstu karavīriem un kara skartajiem civiliedzīvotājiem.

Lasiet portālā TVNET no 7. janvāra!

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu