Krievija palielinās militāro klātbūtni Arktikā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Cilvēki Arktikā.
Cilvēki Arktikā. Foto: Reuters/ScanPix

Krievija nākamgad palielinās militāro klātbūtni Arktikā, pirmdien paziņojis Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu.

Reģiona minerālo resursu un militārā nozīmīguma dēļ Maskava ir iekļāvusi Arktiku savu prioritāšu sarakstā.

"2019.gadā mēs pabeigsim būvēt infrastruktūru, lai izvietotu pretgaisa aizsardzības radara vienības un aviācijas vadības punktus Sredņija un Vrangeļa salās un Oto Šmita ragā," paziņoja Šoigu.

Viņš piebilda, ka ēkas militārpersonu izmitināšanai un vēl cita aviācijas infrastruktūra ir pabeigta citur Arktikā.

Krievija pēdējos gados izveidojusi daudzas militārās un zinātniskās bāzes Arktikā, par kuru interese turpina pieaugt, jo gaisa temperatūras celšanās dēļ ledāji kūst, palielinot kuģošanas iespējas un atvieglojot piekļuvi izrakteņiem.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir vairākkārt apmeklējis Arktiku un pagājušajā nedēļā paziņoja, ka ārkārtīgi svarīgi ir turpināt Arktikas resursu apguvi un izpēti.

NATO šogad sarīkoja līdz šim lielākās militārās mācības kopš Aukstā kara netālu no Krievijas Arktikas robežas ar Norvēģiju. Somija apsūdzēja Maskavu GPS signālu bloķēšanā manevru laikā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu