Vējonis pārliecināts, ka Ušakovam vislabāk būtu atkāpties (30)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs
Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs Foto: Evija Trifanova/LETA

Rīgas mēram Nilam Ušakovam esošajā situācijā vislabāk būtu atkāpties, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "1 pret 1" pauda Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Vaicāts, ko viņš patlaban ieteiktu darīt Rīgas mēram Nilam Ušakovam (S), varbūt atkāpties, prezidents atbildēja, ka, viņaprāt, šādā situācijā tas būtu vislabākais, ja tāda darbība notiktu. "Tas, manuprāt, būtu pareizi, jo, kopumā ņemot, pašvaldībā vai jebkurā uzņēmumā, pirmkārt, vadītājs atbild par konkrētās iestādes vai pašvaldības darbu," uzsvēra prezidents.

Vējonis pauda, ka Latvijai būtu jāvirzās Rietumu politikas standartu virzienā, kad šādās situācijās - "ja izskan bažas par politiķu iespējamu iesaistīšanos vai iespējamu bezatbildīgu rīcību" - politiķi pieņem lēmumu atkāpties. "Bet mums vēl šī prakse nav tā labi iegājusies," teica Vējonis.

Prezidents atzina, ka ko līdzīgu ir teicis arī attiecībā uz Jūrmalas mēru Gati Truksni (ZZS), kurš joprojām ir pilsētas domes priekšsēdētājs. Vējonis gan uzsvēra, ka arī toreiz teica, ka politiķim lēmums jāpieņem pašam.

Kā ziņots, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ir sācis kriminālprocesu saistībā ar trim pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" veiktajiem iepirkumiem. Kriminālprocesā tiek izmeklēta amatpersonu kukuļošana un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana. Lietā aizturētas septiņas personas, tostarp pašvaldības uzņēmuma bijušais vadītājs Leons Bemhens, kuram tagad kā drošības līdzeklis piemērots apcietinājums.

Šis kriminālprocess politiķu vidū aizsācis diskusijas par to, kam par notikušo būtu jāuzņemas atbildība.

Aizvadītajā nedēļā atkāpās visa "Rīgas satiksmes" līdzšinējā valde, bet darbu nu sākusi pagaidu valde, kas grasās pārskatīt uzņēmuma iepirkumus.

Savukārt šo pirmdien par atkāpšanos no Rīgas vicemēra amata paziņoja Andris Ameriks (GKR). Viņš skaidroja, ka šādu soli spēris, jo apstākļos, kad notiek izmeklēšana par konkrētiem likumpārkāpumiem Rīgas domē, viņa, Rīgas domes un partijas "Gods kalpot Rīgai" reputācija ir apdraudēta.

Rīgas domes opozīcijas deputāti uzskata, ka Ušakovam ir jāseko Amerika piemēram. Šodien pēc opozīcijas ierosinājuma tika sasaukta ārkārtas Rīgas domes sēde par Ušakova atlaišanu, bet mērs izturēja uzticības balsojumu. Aizvadītajā nedēļā arī pats Ušakovs bija sasaucis domes sēdi par uzticības balsojumu sev. Opozīcijas deputāti pēc diskusijām šo sēdi pameta, bet koalīcija izteica uzticību Ušakovam.

Tikmēr VL-TB/LNNK vadītā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) valdībā ir iesniegusi likumprojektu par Rīgas domes atlaišanu, kurā atrunāts arī domes turpmākais darbs tās atlaišanas gadījumā.

Kā skaidroja ministrijā, veicot Rīgas domes pārraudzību likumā "Par pašvaldībām" noteikto pilnvaru ietvaros, tā konstatējusi vairākkārtējus normatīvo aktu pārkāpumus vairākās pašvaldības darbības jomās, kas esot sistemātiski veikti visa pašreizējā sasaukuma darbības laikā.

Ušakovs uzskata, ka sagatavotais likumprojekts ir pamatots nevis ar tiesiskiem, bet politiskiem apsvērumiem un satur daudz apgalvojumu, kas netiek pamatoti ar konkrētiem faktiem, tāpēc ir vērtējams kā VL-TB/LNNK politiskais šovs.

Līdz šim vairākums Saeimā pārstāvēto partiju vārdos bijušas atbalstošas likumprojektam par domes atlaišanu, bet uzsvērušas, ka tam jābūt tiesiski pamatotam.

Komentāri (30)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu