Cilvēki ar radikāliem politiskajiem uzskatiem nesaprot, kad viņiem nav taisnība (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Cilvēki ar radikāliem politiskajiem uzskatiem, neatkarīgi vai tie ir kreisi vai labēji, ļoti vāji spēj saprast, kad viņi runā muļķības, noskaidrots jaunā pētījumā.

Londonas Universitātes koledžas zinātnieki, lai nonāktu pie pētījuma verdikta, izveidoja vienkāršu spēli, kurā dalībniekiem bija jāizšķir attēli, kuros ir vairāk punktiņu. Rezultātā pētnieki centās izmērīt katra dalībnieka spēju saprast un pieņemt savas kļūdas.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā "Current Biology", zinātnieki aptaujāja divas cilvēku grupas, kas sastāvēja no aptuveni 400 cilvēkiem. Rezultātā tika noskaidroti katra indivīda politiskie uzskati, pārliecība par tiem un attieksme pret alternatīviem pasaules redzējumiem.

Ar šo aptauju palīdzību pētnieki identificēja tos cilvēkus, kuri savos uzskatos ir galēji kreisi vai labēji. Šie indivīdi tika raksturoti kā radikāļi, kuru uzskati saistīti ar autoritārismu un neiecietību pret citiem.

Pēc dalībnieku definēšanas tiem lika veikt vienkāršu uzdevumu, kurā bija jāskatās uz diviem attēliem un jāpasaka, kurā attēlā ir vairāk punktiņu. Pēc tam viņiem bija jānovērtē pašiem sava pārliecība par sava lēmuma patiesumu. Zinātnieki izmantoja naudas balvas, lai rosinātu dalībniekus pēc iespējas akurātāk pārdomāt savu atbildi.

“Mēs atklājām, ka cilvēki, kuriem ir radikāli politiskie uzskati, bieži neticēja, ka tiem nav taisnība, kā arī pretojās mainīt savu pārliecību pat pēc tam, kad tiem acu priekšā bija pierādījumi,” teica pētījuma autors Stīvs Flemings.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu