"Financial Times" par gada cilvēku pasludina Džordžu Sorosu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Laikraksts "Financial Times" par gada cilvēku pasludinājis Džordžu Sorosu. Ungārijā dzimušais ASV miljardieris, kurš finansē liberālās iniciatīvas daudzviet pasaulē, "kļuvis par liberālās demokrātijas karognesēju, kamēr šai idejai uzbrūk populisti", norāda izdevums.

"Financial Times" gada cilvēka nosaukums parasti tiek piešķirts par sasniegumiem, taču šogad - "arī par vērtībām, ko tas pārstāv", uzsver laikraksts.

"Viņš ir liberālās demokrātijas un atvērtās sabiedrības karognesējs. Tās ir idejas, kas triumfēja Aukstajā karā. Tagad esam aplenkti no visām pusēm - sākot ar Vladimira Putina Krieviju un beidzot ar Donalda Trampa Ameriku," raksta "Financial Times", norādot, ka Soross vairāk nekā 30 gadu garumā cīnījies pret autoritārismu, rasismu un neiecietību, tā vietā kultivējot atvērtību, mediju brīvību un cilvēktiesības.

Tas nepalika bez sekām. Ungārijas premjers Viktors Orbāns (kurš savulaik pats saņēmis Sorosa stipendiju studijām) ap 2017.gadu sāka kampaņu pret Sorosu, valsts apmaksātos plakātos dēvējot viņu par "valsts ienaidnieku" un vainojot migrācijas krīzē.

ASV Sorosam piederošas mājas pastkastē tika iemests spridzeklis - kā vēlāk izrādījās, Sorosam un vēl citām liberāli noskaņotām personām eksplozīvas ierīces bija izsūtījis kaismīgs Trampa atbalstītājs. Pats Tramps pirms ASV starptermiņa vēlēšanām sacīja, ka "nebūtu pārsteigts", ja izrādītos, ka Soross finansē Centrālamerikas migrantu karavānu, kas meklē patvērumu ASV. 

Lielbritānijā, kur Soross iegājis vēsturē kā "vīrs, kurš salauza Anglijas Banku", Soross pelts par atbalstu "Brexit" pretiniekiem. Turklāt šogad atklātībā nonāca ziņas, ka sociālais tīkls "Facebook" esot pasūtījis ķengu kampaņu pret Sorosu, lai novērstu uzmanību no uzņēmuma vērienīgajiem skandāliem.

Vēl daudzās citās valstīs izskan pret Sorosu vērsta retorika un antisemītiskas sazvērestības teorijas.

"Mani vaino visā, tai skaitā - ka esmu Antikrists," intervijā izdevumam "Financial Times" pasmejas Soross. "Es vēlētos, kaut man nebūtu tik daudz ienaidnieku, bet tas laikam ir rādītājs, ka daru kaut ko pareizi."

"Sākuma gados vēsture bija mūsu pusē. Tolaik atvērtās sabiedrības bija veiksmīgas un plauka," par iepriekšējiem gadu desmitiem saka Soross. "Bet vēsture, protams, ir mainījusies. Es šo problēmu cenšos saprast - kāpēc slēgtās sabiedrības izvirzās priekšā."

Iepriekšējos gados par "Financial Times" gada cilvēku kļuvušas ļoti dažādas personības. 2016.gadā šo godu baudīja ASV prezidenta vēlēšanu uzvarētājs Donalds Tramps, gadu pirms tam - Vācijas kanclere Angela Merkele. Pirms tam nosaukums piešķirts kompānijas "Apple" sejām Stīvam Džobsam un Timam Kukam, tirdzniecības giganta "Alibaba" vadītājam Džekam Ma un Eiropas Centrālās bankas vadītājam Mario Dragi. 

2017.gadā "Financial Times" gada cilvēks bija Sūzena Faulere - sieviete, kuras blogā publicētais raksts par kompānijā "Uber" nostrādāto laiku un tajā pieredzēto seksuālo uzmākšanos radīja lielu rezonansi sabiedrībā un uzlaboja to, kā pret sievietēm izturas profesionālajā vidē.

CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu