ES un Itālija vienojas par valsts nākamā gada budžetu

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Eiropas Savienība (ES) un Itālijas valdība trešdien atrisinājušas nesaskaņas attiecībā uz valsts nākamā gada budžetu, Briselei paziņojot, ka pārskatītais aizdevumu plāns atbilst bloka noteikumiem. Eiropas Komisija (EK) oktobrī noraidīja iepriekšējo Itālijas budžeta versiju kā neatbilstošu ES fiskālās disciplīnas noteikumiem.

"Intensīvas pārrunas pēdējās divās nedēļas nodrošinājušas risinājumu 2019.gadam," preses konferencē Briselē norādīja EK viceprezidents Valdis Dombrovskis. "Runāsim skaidri, šis risinājums nav ideāls. Taču tas šobrīd nodrošina iespēju izvairīties no pārmērīga budžeta deficīta procedūras sākšanas."

Itālijai cenšoties izvairīties no ES iespējamajām sankcijām, premjerministrs Džuzepe Konte pagājušajā nedēļā iesniedza EK jaunu budžeta projektu, kurā samazināts plānotais budžeta deficīts no 2,4% līdz 2,04% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Tikmēr Brisele piedāvājusi pieļaut elastību budžeta aprēķinos, ņemot vērā ārkārtējus apstākļus, tostarp nepieciešamību modernizēt infrastruktūru pēc traģiskās Dženovas autostrādes tilta sabrukšanas pērn augustā.

ES un Itālijas pārrunas budžeta jautājumā bijušas intensīvas, abām pusēm bažījoties, ka ilgstošas nesaskaņas radītu satraukumu finanšu tirgos un Itāliju novestu pie parādsaistību krīzes.

Turklāt šī situācija kļuva aizvien politiski sarežģītāka pēc tam, kad Francija pagājušajā nedēļā paziņoja par jaunu izdevumu plānu 2019.gadam, kas arī neatbilst ES noteikumiem attiecībā uz valsts tēriņiem.

Itālija un citas valstis paudušas kritiku, ka EK ietekmīgajai Francijai izrāda īpašu attieksmi saistībā ar tās budžeta plāniem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu