Eiropas Cilvēktiesību tiesa lemj par sliktu Grieķijai šariata likumu lietā

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP / Scanpix

Eiropas Cilvēktiesību tiesa secinājusi, ka Grieķija pieļāvusi diskrimināciju, piemērojot šariata likumu strīdā par mantošanas tiesībām Grieķijas musulmaņu kopienā. Tiesa secināja, ka Grieķija ir pārkāpusi Eiropas Cilvēktiesību konvenciju, piemērojot šariata likumu lietā, kur musulmaņa nelaiķa māsas apstrīdēja viņa pēdējo gribu atstāt visu savu mantojumu savai sievai.

Atraitne Molla Sali 2014.gadā apstrīdēja Grieķijas tiesas lēmumu Eiropas Cilvēktiesību tiesā, kas lēmusi par labu viņai.

Grieķijas parlaments janvārī pieņēma likumprojektu, kas nosaka, ka islāma garīdznieki turpmāk Grieķijā varēs pasludināt šariata spriedumus tikai tad, ja visas lietā iesaistītās puses būs piekritušas tikt tiesātas reliģiskajā tiesā.

Grieķija ir vienīgā Eiropas Savienības (ES) valsts, kurā tiek praktizēti šariata likumi.

Kopš 1923.gada islāma garīdzniekiem dotas tiesības Rietumtrāķijas reģionā spriest tiesu pēc šariata likumiem jautājumos, kas skar mantošanu, šķiršanos un ģimenes strīdus. Šariata likumi attiecas tikai uz musulmaņu kopienu.

Šāda sistēma tika ieviesta pēc Pirmā pasaules kara un Osmaņu impērijas sabrukuma, domājot par minoritāšu tiesībām, taču tiesību aizstāvju organizācijas norādījušas, ka šariata likumi ir netaisnīgi pret sievietēm.

Grieķijas musulmaņu kopiena, kas mērāma ap 110 000, galvenokārt dzīvo Trāķijā, Grieķijas ziemeļaustrumos pie robežas ar Turciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu