Bezskaidras naudas sabiedrība Lielbritānijā sagādās problēmas miljoniem cilvēku

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Lielbritānija riskē kļūt par bezskaidras naudas sabiedrību, kurā neizdevīgā stāvoklī nokļūtu vismaz astoņi miljoni cilvēku, kam banknotes un monētas ir ikdienas nepieciešamība, secināts pētījumā “Access to Cash” (“Piekļuve skaidrai naudai”). 

Ziņojumā, kura autore ir bijusī finanšu tiesībsardze Natālija Kīnija, norādīts, ka lielākās problēmas atteikšanās no skaidras naudas radīs cilvēkiem, kam ir parādi, un lauku reģionu iedzīvotājiem, vēsta Lielbritānijas raidsabiedrība BBC. 

Pagājušajā gadā debetkartes apsteidza skaidru naudu un kļuva par populārāko maksāšanas līdzekli Lielbritānijā.  

Skaidras naudas izmantošana valstī pēdējos desmit gados ir samazinājusies uz pusi. Šobrīd banknotes un monētas tiek izmantotas tikai trijos no katriem desmit darījumiem. Tiek prognozēts, ka nākamo desmit gadu laikā skaidras naudas lietošana samazināsies vēl uz pusi. 

“Skaidras naudas izplatībai turpinot samazināties, mums ir nepieciešams aizsargāt tos, kam tā ir nepieciešama, tajā pašā laikā nodrošinot, ka ikvienam ir iespēja piedalīties topošajā digitālajā ekonomikā,” norāda Kīnija. 

Londonas krogs “Crown and Anchor” pēc kārtējās ielaušanās nolēma atteikties no skaidras naudas izmantošanas, lai neradītu noziedzniekiem kārdinājumu meklēt krogā glabāto skaidro naudu. 

“Crown and Anchor” pārvaldošā uzņēmuma “London Village Inn” pārstāvis Arbers Rožaja norāda, ka, saskaņā ar veiktajiem aprēķiniem, skaidras naudas darījumi krogā veidojuši vien 10-13%, pārējo daļu nodrošinot maksājumu kartēm. 

Arī šis apsvērums bija par iemeslu tam, kāpēc krogs šā gada oktobrī pilnībā pārtrauca skaidras naudas pieņemšanu. 

Tomēr citās nozarēs Lielbritānijā skaidra nauda joprojām tiek izmantota krietni biežāk. 

Piemēram, labdarības organizācijām cilvēki skaidrā naudā ziedo 74% gadījumu, bet logu mazgātāji samaksu par savu darbu skaidrā naudā saņem 85% gadījumu. 

Ziņojumā arī identificēti galvenie riski, ko rada bezskaidras naudas norēķinu sabiedrība. 

Grūtības var rasties lauku reģionos, kur alternatīvu maksājumu veidu ieviešanu var sarežģīt problēmas ar komunikācijas tehnoloģiju pieejamību. 

Bezskaidras naudas ekonomika var radīt grūtības cilvēkiem ar fiziskās un garīgās veselības traucējumiem, kuriem ir problēmas lietot digitālos norēķinu pakalpojumus. 

Ņemot vērā, ka budžeta plānošanu iespējams vienkāršāk īstenot skaidrā naudā, tās izzušana var novest pie cilvēku parādu pieauguma. 

Skaidras naudas izzušana var mazināt neatkarību cilvēkiem, kam skaidra nauda ir pēdējais neatkarības līdzeklis sarežģītās vai vardarbīgās attiecībās. 

Eiropas  bankomātu nozares asociācijas vadītājs Rons Delnevo pauž viedokli, ka Lielbritānijas sabiedrība joprojām ir apņēmības pilna izmantot skaidru naudu, un maksājumu nodrošināšanas nozares darbiniekiem pirmkārt ir jādomā par  sabiedrības, nevis savām komerciālajām interesēm. 

Tikmēr Lielbritānijas bankas pārstāvošā organizācija “UK Finance” uzskata, ka maksāšanas līdzekļu dažādība patērētājiem ir ļoti svarīga. 

Lai arī skaidras naudas izmantošana samazinās, tā arī turpmākos gadus būs otrs izplatītākais maksāšanas līdzeklis Lielbritānijā, norāda  “UK Finance”. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu