Par balsu pirkšanu apmaiņā pret šņabi piespriež piespiedu darbu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Rīgas rajona tiesa trešdien piespriedusi piespiedu darbu trim cilvēkiem, kuri apsūdzēti saistībā ar balsu pirkšanu pagājušajā gadā notikušajās pašvaldību vēlēšanās Olaines novadā, vēsta "Latvijas Avīze" (LA).

Balsis pirktas par labu nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK kandidātei (VL-TB/LNNK). Par vienu balsi pretī dota kontrabandas degvīna pudele un cigarešu paciņa, vēsta laikraksts.

Kā izriet no lietas materiāliem, pagājušā gada maija beigās 1988.gadā dzimušais, Jaunolainē dzīvojošais un par urbēju-zāģētāju strādājošais Imants Zeiza nolēmis savai 1989.gadā dzimušajai sievai Kristīnei Freimanei, kura strādā par stjuarti, palīdzēt tikt ievēlētai Olaines novada domē. Pašai kandidātei it kā nezinot, Zeiza turpat Jaunolainē 31.maijā uzmeklējis viņas draudzeni Darju Kisļicku, lai viņa savukārt atrod kādus, kas būtu gatavi par atlīdzību nobalsot par sievu un viņas sarakstu VL-TB/LNNK. Par atlīdzību vēlētājiem solīta degvīna pudele un cigarešu paciņa.

Kisļicka sameklējusi savus paziņas Alekseju un Ruslanu, kurus abi ar Zeizu aizveduši uz balsošanas iecirkni Jaunolainē. Tur iepriekšējo vēlēšanu kārtībā arī abi savaņģotie nobalsojuši. Pēc tam Kisļicka un Zeiza lūguši nopirktajiem balsotājiem atrast vēl kādu, ko nopirkt. Tie atraduši Dmitriju, kurš arī tādā pašā kārtā nobalsojis.

Novadā paklīdušas runas par viegli nopelnāmu šņabi un smēķiem. 2.jūnijā Kisļicka zvanījusi Zeizam, ka atradies vēl kāds balsotājs. Zeiza nevarējis braukt, tāpēc svarīgo uzdevumu uzticējis jaunākajam brālim, 1990.gadā dzimušajam autoevakuatoram Dzintaram Zeizam, iedodot viņam kasti ar degvīnu "Stolichnaya Russian Vodka" un cigaretes. Dzintars Zeiza un Kisļicka satikuši Vladislavu, kuru aizveduši uz balsošanas iecirkni Olainē. Vladislavs bijis nolīgts Drošības policijas aģents, līdz ar to pēc "darījuma" pabeigšanas Dzintars Zeiza un Kisļicka aizturēti.

Degvīns "Stolichnaya Russian Vodka" izrādījies kontrabandas, un Dzintars Zeiza par to vēlāk bija spiests samaksāt 400 eiro administratīvo sodu, savukārt viņa brāļa dzīvesvietā vēl atrasta nelikumīgi glabāta lielas enerģijas pneimatiskā šautene un trīs patronas.

Visi trīs tiesā savu vainu atzinuši un pauduši nožēlu par izdarīto. Tiesa Imantam Zeizam piespriedusi prokuratūras lūgtās 400 stundas piespiedu darba, bet Dzintaram Zeizam un Kisļickai - katram pa 200 stundām piespiedu darba. Notiesātie spriedumu nepārsūdzēšot.

Pašai deputāta kandidātei Freimanei, kura saskaņā ar lietas materiāliem par notikušo balsu pirkšanu neesot zinājusi, kriminālprocesā nebija nekāda statusa. Viņas rezultāts vēlēšanās arī nav anulēts. Centrālās vēlēšanu komisijas mājas lapā redzams, ka no VL-TB/LNNK saraksta Olaines novada domē ievēlēti divi, bet Kristīne sarakstā palikusi 7. vietā. Sākotnēji viņa sarakstā bijusi ar 4. kārtas numuru, bet pēc 40 plusiem un 26 svītrojumiem noslīdējusi zemāk. Līdz ievēlēšanai viņai pietrūkušas 70 balsis. Par VL-TB/LNNK sarakstu pašvaldības vēlēšanās Olainē nobalsoja 422 vēlētāji (8%).

Drošības policija pērn saņēmusi vairāk nekā 100 signālus par iespējamiem tādiem pārkāpumiem 2017. gada 3. jūnija pašvaldību vēlēšanās, kas ir DP kompetencē. Vairākums no šiem signāliem neesot apstiprinājušies, taču septiņos gadījumos tikuši sākti kriminālprocesi. Visi šie septiņi gadījumi bijuši par iespējamu prettiesisku vēlēšanu iznākuma ietekmēšanu, kas izpaudusies kā tā sauktā balsu pirkšana, vēsta LA.

No minētajiem sāktajiem kriminālprocesiem DP lietvedībā palikuši divi kriminālprocesi, kuros izmeklēšana turpinās. Trīs kriminālprocesus DP izbeigusi noziedzīga nodarījuma sastāva neesamības dēļ, bet divi procesi nodoti prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu