Albānija izraida divus Irānas diplomātus

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Albānija trešdien paziņoja, ka ir izraidījusi divus Irānas diplomātus drošības apsvērumu dēļ, un ASV amatpersonas identificēja vienu no izraidītajiem kā vēstnieku.

Šie diplomāti tika turēti aizdomās par "iesaistīšanos darbībās, kas kaitē valsts drošībai", reportieriem sacīja Albānijas Ārlietu ministrijas preses sekretāre Edlira Prendi.

Viņa piebilda, ka lēmums par izraidīšanu tika pieņemts, konsultējoties ar citām valstīm, bet atteicās nosaukt šo diplomātu vārdus un raksturot viņu izdarīto pārkāpumu.

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo atzinīgi novērtēja šo lēmumu un nosauca izraidītos diplomātus par "diviem Irānas aģentiem, kas plānojuši teroraktus Albānijā".

ASV prezidenta nacionālās drošības padomnieks Džons Boltons paziņoja, ka viens no izraidītajiem ir vēstnieks.

"Albānijas premjerministrs Edi Rama nupat izraidīja Irānas vēstnieku, dodot Irānas līderiem signālu, ka viņu atbalsts terorismam netiks paciests," Boltons rakstīja tviterī.

"Mēs atbalstām premjerministru Ramu un albāņu tautu, kas stājas pretī Irānas pārdrošajai rīcībai Eiropā un visā pasaulē," piebilda Boltons.

Albānijas telekanāls "Top Channel" ziņoja, ka izraidītie diplomāti tiek turēti aizdomās par saistību ar plānotu uzbrukumu 2016.gada Pasaules kausa spēlei starp Albāniju un Izraēlu.

Pēc šīs spēles tika aizturēti apmēram 20 cilvēku Albānijā un Kosovā saistībā ar plānoto uzbrukumu.

Albānija 2013.gadā pēc ASV iestāžu un ANO pieprasījuma piekrita uzņemt apmēram 3000 Irānas opozīcijas grupējuma "Irānas Tautas modžahedu organizācija" biedrus.

Viņu pārcelšana no nometnes Irākā tika pabeigta 2016.gadā, kad pēdējie 280 no turienes ieradās Albānijā. Irānas opozicionāri pašlaik dzīvo kompleksā Albānijas ziemeļrietumos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu