Zināmi "Danske Bank" naudas atmazgāšanas lietā aizdomās turēto vārdi (1)

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Danske Bank
Danske Bank Foto: Reuters/ScanPix

Igaunijas Ģenerālprokuratūra trešdienas vakarā nosaukusi desmit "Danske Bank" Igaunijas filiāles naudas atmazgāšanas lietā aizdomās turēto personu vārdus.

To vidū ir Jurijs Kidjajevs, kas vadīja bankas privāto un ārvalstu klientu nodaļu un šobrīd strādā bankā "Citadele", kā arī bijušie bankas darbinieki Jevgeņijs Agņevščikovs, Mihails Murņikovs un Marko Teders, kuri strādā konsultāciju firmā NRD.

Aizdomās tiek turēts bijušais bankas sabiedrisko attiecību speciālists Ēriks Lidmetss, kā arī Anatolijs Ivanovs, Anna Kuriļenko, Nataļja Komarova, Olga Četverikova un Oksana Lindmetsa.

Visas šīs personas saistībā ar naudas atmazgāšanu "Danske Bank" Igaunijas filiālē iepriekš minējis arī investīciju kompānijas "Hermitage Capital Management" līdzdibinātājs un vadītājs Bils Brauders, kas šovasar aicināja sākt kriminālizmeklēšanu pret 26 pašreizējiem un bijušajiem šīs filiāles darbiniekiem.

Kā norādījusi Ģenerālprokuratūra, viņa minētajā sarakstā ir arī tādas personas, kurām nav noteikts aizdomās turētā statuss, tādēļ, ņemot vērā sabiedrības lielo interesi par šo lietu, nolemts publiskot aizdomās turēto vārdus, lai nepieļautu kļūdainu apgalvojumu izskanēšanu medijos.

Jau ziņots, ka otrdien aizturēti seši bijušie Dānijas bankas "Danske Bank" Igaunijas filiāles darbinieki, bet trešdienas rītā apcietināti vēl četri darbinieki saistībā ar izmeklēšanu par naudas atmazgāšanu šajā filiālē.

Igaunijas Ģenerālprokuratūrai ir pamats uzskatīt, ka šie cilvēki apzināti ļāvuši bankas klientiem pārvietot naudas līdzekļus, kas varētu būt pakļauti atmazgāšanai.

Preses konferencē trešdien ģenerālprokurore Lavli Perlinga norādīja, ka aizturētās personas ir tā dēvētā pirmā līnija cīņā ar naudas atmazgāšanu bankā - galvenokārt klientu attiecību vadītāji, kuru darbs ir novērst naudas atmazgāšanu vai ziņot par to.

Viņa pavēstīja, ka aizturētas desmit personas, kurām izvirzītas apsūdzības naudas atmazgāšanā lielā apmērā. Viena persona tiek turēta arī aizdomās par kukuļņemšanu un viena par kukuļņemšanas atbalstīšanu. Kopējais naudas apjoms, kas izgājis cauri naudas atmazgāšanas tīkliem, pret kuriem sākta izmeklēšana, ir 300 miljoni eiro.

Perlinga paskaidroja, ka konkrētā lieta saistīta ar diviem naudas atmazgāšanas gadījumiem, no kuriem viens konstatēts Gruzijā un otrs Azerbaidžānā.

Kā vēlāk norādīja prokuratūras izmeklētājs Mareks Vahings, kurš vada šo izmeklēšanu, visi desmit aizturētie iesaistīti noziedzīgās darbības epizodēs gan Gruzijā, gan Azerbaidžānā.

Pēc viņa teiktā, prokuratūra līdz šim strādājusi ar šiem diviem naudas atmazgāšanas pavedieniem, par kuriem bankai ir vairāk drošas informācijas, bet datu ir daudz vairāk un lielāko daļu no tiem prokuratūra vēl nav paspējusi apstrādāt.

"Šos noziegumus valstis atklāja pašas un ziņoja par to mums," viņš pastāstījis ziņu aģentūrai BNS. Gan Gruzijas, gan Armēnijas tiesībsargājošās iestādes veikušas neatkarīgu izmeklēšanu un informējušas par to Igaunijas Ģenerālprokuratūru.

2014.gadā Igaunijas finanšu pakalpojumu uzraudzības iestāde paziņoja, ka "Danske Bank" Igaunijas filiālē konstatējusi liela mēroga ilgstošus noteikumu par cīņu pret naudas atmazgāšanu pārkāpumus.

Lēsts, ka laikā no 2007. līdz 2015.gadam caur "Danske Bank" Igaunijas filiāli varēja tikt atmazgāts līdz pat astoņiem miljardiem eiro, ziņoja Dānijas prese. Tomēr pēdējā laikā izteikti pieņēmumi, ka atmazgātā summa bijusi daudz lielāka.

Tikmēr novembra izskaņā Dānijas bankai "Danske Bank" tika izvirzītas provizoriskas apsūdzības šā gada augustā uzsāktajā izmeklēšanā par naudas atmazgāšanu tās Igaunijas filiālē laikā no 2007. līdz 2016.gadam.

"Danske Bank" ir filiāles arī Latvijā un Lietuvā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu