Marihuānas smēķētājiem varētu rasties problēmas ar spermatozoīdu skaitu (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: AFP / Scanpix

Medicīniskā marihuāna strauji kļūst legāla viscaur ASV, tomēr tas joprojām nenozīmē, ka tā ir droša. Līdzīgi kā ar alkoholu un tabaku, marihuānas lietošanai ir savi riski. Jaunā pētījumā noskaidrots, ka šie riski varētu būt saistīti ar spermatozoīdu skaita samazināšanos vīriešiem.

Salīdzinoši mazajā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Epigenetics”, zinātnieki izanalizēja 24 pētījuma praktiskās daļas dalībniekus. Rezultātā atklājās, ka augstāks THC daudzums urīnā ir saistīts ar zemāku spermatozoīdu skaitu. THC jeb Tetrahidrokanabinols ir aktīvā viela, ko satur kaņepes. Paralēli tam, zinātnieki atklāja arī to, ka marihuānas smēķētāju spermas ģenētiskajā profilā ir novērojamas izmaiņas, kas citos pētījumos saistītas ar pastiprinātu augšanu un vēzi.

Tiesa, šajā pētījumā zinātnieki nespēja izzināt, vai šīs izmaiņas spermatozoīdu skaitā un spermas kvalitātē var ietekmēt vīrieša auglību un pēcnācēju veselību. Neņemot to vērā, zinātnieki iesaka marihuānas smēķētājiem uzmanīties.

“Lai arī šis ir ļoti mazs pētījums, tomēr iesaku visiem vīriešiem nesmēķēt marihuānu vismaz sešus mēnešus pirms bērna ieņemšanas,” teica pētījuma autore Sjūzena Mērfija.

Jau iepriekšējos pētījumos tas, ka marihuānas smēķēšana var negatīvi ietekmēt spermatozoīdu skaitu, bija nojausts, tomēr jaunais pētījums ir pirmais darbs, kurā pierādīta korelācija starp THC urīnā un spermatozoīdu skaitu.

Satraucošākas gan ir novērotās ģenētiskās izmaiņas starp marihuānas smēķētājiem.

“Mēs joprojām nezinām, ko tas īsti nozīmē, tomēr fakts, ka jauniem vīriešiem arvien vieglāk kļūst pieejama marihuāna, ir nelāgs,” teica pētnieks Skots Kolinss.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu