Putins preses konferencē atbild uz jautājumiem par Ukrainu (12)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Krievijas autokrāts Vladimirs Putins ceturtdien ikgadējā preses konferencē izvairīgi atbildēja uz ukraiņu žurnālista jautājumu, kad tiks lemts par Ukrainas jūrnieku atgriešanos dzimtenē. Taču noprotams, ka tas nenotiks drīz.

"Šo jautājumu varēs izskatīt tikai krimināllietas beigās," sacīja Putins.

Šā gada novembrī Krievijas Kerčas šaurumā sagrāba trīs Ukrainas karakuģus ar visiem uz tiem esošajiem jūrniekiem. 21 jūrnieks tika nogādāts Ļefortovas cietumu Maskavā, bet trīs ievainotie tika hospitalizēti. Jūrniekiem  uzrādīta kriminālapsūdzība par nelikumīgu robežas šķērsošanu. 

Putins notikumus Kerčas šaurumā nodēvēja par Ukrainas "provokāciju" un nāca klajā ar teoriju, ka Ukrainas prezidents Petro Porošenko ar to cenšoties celt savu reitingu pirms vēlēšanām. Putins izteicās, ka tas esot slikts veids, kā celt savu popularitāti. Jāatzīmē, ka pēc 2014.gada iebrukuma Krimā paša Putina reitingi pieauga.

Ukraiņu žurnālists arī vēlējās zināt, cik daudz naudas tiek tērēts Donbasā un vai Krievija iejaucas Ukrainas vēlēšanu procesos, tāpat kā to darījusi ASV. Piezīme par ASV zālē izsauca smieklus, lai gan ASV izlūkdienesti un tehnoloģiju kompānijas ir vienisprātis, ka šāda iejaukšanās ir notikusi.

Putins konkrētu skaitli nenosauca, taču retoriski jautāja: "Sakiet, lūdzu, kas sarīkoja blokādi starp Donbasu un pārējo Ukrainu?" "Ukrainas valdība," viņš pats atbildēja.

Krievijas bruņotie spēki 25.novembrī Kerčas šaurumā sagrāba trīs Ukrainas jūras spēku kuģus, kas aizvesti uz Kerčas ostu Krievijas okupētajā Krimā. Sagūstītos 24 ukraiņu jūrniekus Krievija apcietinājusi uz diviem mēnešiem un nogādājusi Maskavā.

Kijeva uz to reaģēja, uz 30 dienām izsludinot karastāvokli teritorijās, kas robežojas ar Krieviju. Šajā laikā Ukrainā aizliegts ieceļot Krievijas pilsoņiem vīriešiem vecumā no 16 līdz 60 gadiem, lai nedotu Maskavai iespējas situācijas tālākai destabilizēšanai.

Ukraina gatavojas iesniegt prasību ANO Starptautiskajā tiesā, prasot atzīt Krievijas vainu agresijā Kerčas šaurumā, šomēnes paziņoja Porošenko.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu