Saeima atbalsta divus pieprasījumus aizejošās valdības locekļiem saistībā ar OIK (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Saeima šodien atbalstīja divus parlamenta deputātu iesniegtus pieprasījumus aizejošās valdības locekļiem par elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponenti (OIK), informē parlamenta Preses dienests.

Pieprasījumu komisijas priekšsēdētāja Linda Liepiņa (KPV LV) iepriekš pauda, ka pieprasījuma atbalstīšana ir rets gadījums. "Pat politikā daudz vairāk pieredzējuši kolēģi nespēja atsaukt atmiņā gadījumu, kad komisija būtu pieprasījumu atzinusi par pieņemamu," pauda Liepiņa, uzsverot, ka šis komisijas lēmums skaidri norādot uz 13. Saeimas deputātu vairākuma nostāju par līdzšinējo valdību īstenoto politiku subsidētās elektroenerģijas jomā.

Saeima šodien atbalstīja deputātu pieprasījumu aizejošās valdības ekonomikas ministram Arvilam Ašeradenam (JV) par "Ekonomikas ministrijas (EM) īstenotās subsidētās elektroenerģijas valsts atbalsta shēmas un EM rīcības tiesiskumu un likumību". Tāpat tika atbalstīts pieprasījums aizejošās valdības vadītājam Mārim Kučinskim (ZZS) par darba grupas rezultātiem, kas vērtēja iespēju OIK atcelšanai.

Kā aģentūru LETA informēja partijā "Saskaņa", pēc deputāta Ivara Zariņa iniciatīvas iepriekšējā Saeimas sasaukuma laikā tika iesniegti 20 pieprasījumi par OIK, taču tie tika noraidīti.

"Šis ir nozīmīgs pavērsiens OIK afēras atmaskošanā - ja Saeima atzīs, ka šāds pieprasījums ir pamatots un uzdos veikt visaptverošu esošās OIK sistēmas tiesiskuma izvērtējumu, jaunā valdība iegūs skaidru ceļakarti un instrumentus, kā vislabākajā veidā ir iespējams sakārtot esošo OIK atbalsta sistēmu atbilstoši sabiedrības interesēm, ievērojot visu iesaistīto pušu tiesības, nevis spekulējot un manipulējot ar tām, kā tas ir bijis līdz šim," pauž Zariņš.

Saeimas kārtības rullis nosaka, ka ne mazāk kā desmit deputāti var rakstveidā iesniegt pieprasījumus Ministru kabineta locekļiem. Pieprasījumu komisija divu nedēļu laikā izskata pieprasījumu un iesniedz Prezidijam atzinumu par to. Pieprasījumu komisija var atzīt, ka pieprasījums ir pieņemams, daļēji pieņemams vai noraidāms. Par pieprasījuma pieņemšanu vai noraidīšanu lemj Saeima. Atbildi uz pieprasījumu Ministru kabineta locekļi sniedz rakstveidā ne vēlāk kā septiņu dienu laikā pēc tā saņemšanas. Atbilde izsniedzama deputātiem un iekļaujama Saeimas nākamās sēdes darba kārtībā; tad arī notiek debates.

Ne mazāk kā desmit deputāti vai Pieprasījumu komisija var iesniegt lēmuma projektu sakarā ar pieprasījumu arī par neuzticības izteikšanu Ministru kabinetam, Ministru prezidenta biedram vai ministram.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu