Izdota Aleksandra Ņikišina Rīgai veltītā grāmata "Zelta Guldenis"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Aleksandra Ņikišina grāmatas “Zelta Guldenis” atvēršanas svētki
Aleksandra Ņikišina grāmatas “Zelta Guldenis” atvēršanas svētki Foto: publicitātes

19. decembrī Rīgā, Mencendorfa namā, tika svinīgi atvērta Liepājā dzimušā rakstnieka un dramaturga, Krievijas Kolekcionāru savienības prezidenta Aleksandra Ņikišina jaunākā grāmata - piedzīvojumu stāsts visai ģimenei “Zelta Guldenis”.

Grāmata ir Aleksandra Ņikišina un viņa dzīvesbiedres Olgas veltījums Latvijai 100. dzimšanas dienā un atzīšanās mīlestībā Vecrīgai. Tas ir rakstnieka radošs, pasakas formātā ietērpts Latvijas vēstures redzējums, kurā izmantoti daudzu pasaules tautu, tostarp latviešu tautas pasaku tēli, simboli. Tā ir mūsdienīga interpretācija par vēsturi, tās varoņiem pārvietojoties laikā un telpā. Grāmata domāta visai ģimenei, to bagātīgi rotā autora dzīvesbiedres Olgas ilustrācijas. 

Tēlu atpazīšana lasītājiem varētu sagādāt vienu otru pārsteigumu, jo visiem zīmētajiem tēliem ir reāli prototipi – Vecrīgas ielās varat sastapt gan Guldeni, gan skursteņslauķi Klāvu, gan vijolnieka Daniela līgavu. Bet 104 gadus vecā Vecmāmiņa no pasakas reālajā dzīvē nu jau kļuvusi 106 gadus veca un ir īstena rīdziniece.  

“Zelta guldenis”
“Zelta guldenis” Foto: publicitātes

Norādot autorību, autors izmanto pseidonīmu Robins Bobins, kas ir angļu bērnu folklorā populārs tēls. Tas nav izvēlēts nejauši - šajā piedzīvojumu pasakā satiksiet un jaunā gaismā ieraudzīsiet šķietami pazīstamus tēlus - gan drošsirdīgos un cēlos bruņiniekus, gan Baronu Minhauzenu, gan milzi Kristapu, un pat drošsirdīgo Lāčplēsi. Arī Mencendorfa namam pasakā ir ļoti būtiska nozīme. Tieši tur sākas varoņu ceļojums laikā.

Pasakas darbība norisinās Rīgā Ziemassvētku laikā, tādēļ arī grāmatas atvēršanai izvēlēts laiks īsi pirms Ziemassvētkiem. Ļaunais punduris vārdā Guldenis, kurš aizmucis no pagātnes, sagrābis pilsētu un pakļāvis tās iedzīvotājus, izmantojot viltu, nelietību un burvju ieroci. Viņš pārvērtis ziemu vasarā un aizliedzis Ziemassvētkus un arī Ziemassvētku eglītes. Pilsētnieki vairs nedrīkst dziedāt dziesmas un lasīt pasakas, bērni spēlēties ar rotaļlietām. Bet kā jau visās pasakās – pašā visdrūmākajā un bezcerīgākajā mirklī uzrodas drosminieki un izglābj Rīgu un tās iedzīvotājus.

''Zelta Guldenis''
''Zelta Guldenis'' Foto: publicitātes

Grāmata izdota “Jelgavas tipogrāfijā” latviešu un krievu valodā un no 19. decembra pieejama “Jāņa Rozes” grāmatnīcās.

Aleksandrs Ņikišins ir vairāku populārzinātnisku grāmatu, romānu un pasaku autors, dramaturgs, scenārists, nacionālā krievu degvīna muzeja dibinātājs. Viņš ir arī viens no 2016. gada nogalē izdotās Rīgas Melnā balzama vēsturei veltītās grāmatas “Ceļojums uz Rīgas Melnā balzama zemi” autoriem.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu