Azerbaidžānas prezidenta meitas slepus centušās iegādāties £60 miljonus vērtus īpašumus Londonā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Azerbaidžānas prezidenta Ilhama Alijeva meitas Leila un Arzu Alijevas ar slepena ārzonas uzņēmuma starpniecību mēģinājušas iegādāties teju 60 miljonus sterliņu mārciņu vērtu īpašumu Lielbritānijas galvaspilsētā Londonā, vēsta Lielbritānijas medijs “The Guardian”.

Alijeva meitas 2015.gadā mēģinājušas iegādāties divus ekskluzīvus blakus esošus dzīvokļus Londonā par 59,5 miljoniem mārciņu, plānojot tos apvienot vienā mājoklī.

Darījuma iniciatore ir bijusi Leila Alijeva, secināts izmeklēšanā, kas sākta saistībā ar iespējamajiem korupcijas riskiem.

Darījuma īstenošana 2016.gadā tika pārtraukta, pēc tam, kad noskaidrojās, ka aiz tā stāv Azerbaidžānas prezidenta meitas.

Saistībā ar šo gadījumu tika ierosināta disciplinārlieta pret advokātu Halidu Šarifu, kurš bija iesaistīts šā darījuma formalitāšu kārtošanā.

Šarifs atzinis, ka viņš nav veicis visas nepieciešamās pārbaudes, lai pārliecinātos, ka šis darījums nav naudas atmazgāšana, un tādējādi nav ievērojis savu profesionālo kodeksu.

Informācija par Alijeva meitu darījumiem atklātībā nonāca pēc tā dēvētā “Panamas dokumentu” skandāla, kas izcēlās 2016.gada aprīlī, kad no Panamā bāzētās juridiskās kompānijas “Mossack Fonseca” noplūda 11,5 miljoni dokumentu.

Alijevas ar uzņēmumu “Clild & Child” pārstāvošo advokātu Šarifu iepazīstināja Ilhama Alijeva tuvs sabiedrotais Javads Marandi.

Šarifs māsu Alijevu uzdevumā no “Mossack Fonseca” iegādājās Britu Virdžīnu salās reģistrētu uzņēmumu “Exaltation Ltd”. Ar šā uzņēmuma starpniecību bija paredzēts iegādāties minētos dzīvokļus Londonā.

Tā kā māsas Alijevas ir ļoti cieši saistītas ar Azerbaidžānas valdošo režīmu, advokātam pirms darījumu veikšanas bija jāveic virkne pārbaužu, lai izvērtētu iespējamos korupcijas riskus.

Tomēr advokāts to nav darījis.

Saistībā ar šiem pārkāpumiem Šarifam piespriests 45 000 sterliņu mārciņu naudas sods un uzdots segt arī disciplinārās lietas izskatīšanas izmaksas tiesā 40 000 mārciņu apmērā.

Viņš kļuvis par cilvēku, kurš savas profesionālās darbības dēļ saņēmis sodu saistībā ar “Panamas dokumentu” skandālu.

Ilhams Alijevs Azerbaidžānā valda jau kopš 2003.gada.

Tiek uzskatīts, ka šajā laikā viņš un viņa ģimene izveidojuši apjomīgas privātās “biznesa impērijas”.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu