“InSight” pirmo reizi vēsturē uz Marsa novieto seismometru

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
NASA zonde "InSight" novieto uz Marsa virsmas seismometru.
NASA zonde "InSight" novieto uz Marsa virsmas seismometru. Foto: AP/Scanpix

NASA zonde “InSight”, kas jau kādu brīdi atrodas uz Marsa virsmas, beidzot uz tās novietojusi vienu no saviem mērinstrumentiem – seismometru. Šāds instruments uz Marsa virsmas vēl nekad nav bijis.

Kā vēstīts NASA publicētā preses relīzē, kopš zondes nolaišanās uz Marsa novembrī līdz šim izpētīja savu apkārtni un pārbaudīja sistēmu, lai būtu droša, ka viss ir kārtībā un darbam gatavs. Sagatavošanās norisinājās bez aizķeršanās, tāpēc beidzot uz Marsa virsmas varēja izvietot pirmo mērinstrumentu.

“Zondes aktivitātes uz Marsa norisinājušās daudz labāk un gludāk, nekā mēs cerējām. Seismometra veiksmīga novietošana uz Marsa virsmas ir lieliska Ziemassvētku dāvana,” komentēja NASA zinātnieks Toms Hoffmans.

Foto: AP/Scanpix

Kamēr zonde gatavojās uz Marsa virsmas novietot divus galvenos ārējos instrumentus, tās iekšējie mērinstrumenti pētīja Marsa kodolu. Iegūtie dati tiks apstrādāti un sniegs rezultātus aptuveni gada laikā.

Foto: AP/Scanpix

Visi zondes mērinstrumenti ir paredzēti, lai labāk saprastu Marsa interjera struktūras. Seismometrs tika novietots tik tālu, cik vien zondes robota roka spēj aizsniegties. Turpmāko divu gadu laikā zonde stāvēs uz vietas, kamēr mērinstruments uztvers planētas seismiskos viļņus, kas rezultātā var atklāt daudz nezināma par Marsa iekšieni, izcelsmi un evolūciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu