Ostapenko treneris Šāps: Aļona ir neslīpēts dimants, milzu talants! (2)

Mārtiņš Kļavenieks
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Glens Šāps
Glens Šāps Foto: Jānis Škapars/TVNET

Latvijas pašlaik otrā rakete dāmu tenisā Aļona Ostapenko ir kā neslīpēts dimants, kurš jāapstrādā, turklāt viņa apveltīta ar ļoti lielu talantu, sarunā ar TVNET izteicās tenisistes treneris Glens Šāps no Nīderlandes.

Ostapenko komanda sadarbību ar Šāpu sāka šā gada jūnija beigās. Šāps nomainīja pusgadu ar Ostapenko strādājušo austrālieti Deividu Teiloru. Nīderlandietis sarunā ar TVNET uzsvēra, ka darbā ar Aļonu katra diena ir citāda un nekad nav garlaicīgi.

Ostapenko esot milzu dotības, lai kļūtu par izcilu tenisisti, bet tam nepieciešams darbs, pacietība un laiks. Šāps izceļ, ka Ostapenko vēl ir ļoti jauna.

"Neaizmirstiet, ka viņai ir tikai 21 gads. 21! Viņa vēl ir ļoti jauna. Jums, latviešiem, jābūt ļoti laimīgiem un pateicīgiem, ka šāda sportiste pārstāv šo valsti. Jums tas jāizbauda un ar to jālepojas! Aļona ir kaut kas īpašs - īsts tenisa dimants, kas jāslīpē," Latvijas otro raketi dāmu tenisā slavēja Šāps.

Treneris uzsvēra, ka 2018.gads Ostapenko daudz iemācīja. Tagad šīs mācības jāliek lietā jaunajā sezonā nākamgad.

"Ļoti svarīgi, lai viņa izbauda procesu. Lai viņai paliek laiks arī būt 21 gadus vecai jaunietei, nevis tikai tenisistei. Ar laiku nāks pieredze un viņa nobriedīs kā personība. Jūs taču arī 21 gada vecumā daudz mazāk zinājāt par dzīvi. Ar mani ir tāpat, un tā ir arī Aļonai. Viņa vēl ir ļoti jauna," klāstīja nīderlandieris Šāps.

"Mans lielākais izaicinājums ir trenēt viņu tā, lai nekaitētu veselībai. Ir daudz spēles nianšu, kas viņai jāattīsta. Viņa pati to ļoti labi zina. Aļonas lielākais pluss ir viņas agresivitāte un cīņasspars. Protams, viņai ir savs personīgais šarms," audzēkni raksturoja treneris.

Tenisa lietpratēju vidū nereti par Ostapenko vājo vietu dēvē viņas servi. Šāps nenoliedz, ka tā jāuzlabo, tomēr par lielu problēmu to neuzskata. Esot jāstrādā pie visiem spēles elementiem un pakāpeniski jāuzlabo tie visi, nevis specifiski jātrenē tikai, piemēram, serve.

Iepriekš savā trenera karjerā Šāps strādājis ar vairākām augsta līmeņa tenisistēm, kopā tādas bijušas 12. Viņš atklāj vienu svarīgu bausli darbā ar dāmām, kuru nekad nedrīkst pārkāpt.

"Pavisam vienkārši - nekad nesalīdzini vīrieti [tenisistu] ar sievieti. Katrs sportists un cilvēks ir citādāks. Vispirms vienam otru jāiepazīst, un tad arī sākat saprasties. Es vēl tikai iepazīstu Aļonu. Un šis process pieprasa kompromisus," savu darba filozofiju ieskicēja tenisa treneris.

Ostapenko spēles stilu bieži salīdzina ar Ernesta Gulbja manieri kortā. Šāps gan uzskata, ka viņi abi ir ļoti atšķirīgi spēlētāji ar dažām līdzīgām īpašībām. 

Kā TVNET pastāstīja Ostapenko komandai pietuvināti cilvēki, Aļona Šāpu respektē un treniņos rūpīgi izpilda viņa uzdevumus. Nodarbībās Šāps nekautrējoties uz kļūdām vai nepilnībām norādīt skarbāk, kas Ostapenko ir nepieciešams. Iepriekšējais treneris Deivids Teilors esot bijis ļoti demokrātisks, un tas neveicināja pašmāju tenisistes progresu.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu