5 valstis – lielākās kafijas dzērājas pasaulē (7)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pixabay

Kafija ir uzskatāma par vienu no populārākajiem dzērieniem mūsdienu pasaulē. Tā ir ieguvusi būtisku nozīmi gan popkultūrā, gan arī daudzu no mūsu ikdienas dzīvēs. Pamatojoties uz Lielbritānijas interneta laikraksta «The Independent» un ģeogrāfijas portāla «Worldatlas» sniegto informāciju, portāls TVNET ir apkopojis piecas valstis – lielākās kafijas dzērājas pasaulē.

5. Nīderlande – 8.5 kg uz vienu iedzīvotāju gadā

1616. gadā Nīderlande bija pirmā valsts, kura atveda kafijas kokus uz Eiropu (no Mokas pilsētas Jemenā). No šiem kokiem iegūtās pupiņas tika izmantotas, lai uzsāktu Nīderlandes kafijas kultivācijas biznesu. Valsts kolonija Surinamā pakāpeniski izveidojās par ievērojamu kafijas piegādātāju visai Eiropai.

Mūsdienās, Amsterdamā kafiju var nopirkt kopā ar populāru tūristu preci – marihuānu un vidējais Nīderlandietis vidēji izdzer 1.84 kafijas tases dienā. Interesanti ir arī tas, ka valsts ziemeļos un dienvidos atšķiras kafijas dzeršanas paradumi. Ziemeļu daļā, kura tradicionāli ir bijusi apdzīvota ar protestantiem, kopā ar kafiju parasti apēd tikai vienu cepumu. Tas savā ziņā simbolizē pieticību. Savukārt, dienvidos, kuros tradicionāli ir dzīvojuši katoļi, pie kafijas krūzes ēd lielu pīrāgu ar nosaukumu «vlaai».

Foto: AFP/SCANPIX

4. Dānija – 8.7 kg uz vienu iedzīvotāju gadā

Neskatoties uz to, ka dāņi par kafiju maksā vienas no augstākajām cenām pasaulē, tas viņiem netraucē to patērēt ļoti lielos apjomos. Vidējais dānis izdzer aptuveni 1.46 tases dienā un tā ir neatņemama jebkuras maltītes sastāvdaļa. Nemaz nerunājot par dažādiem svētkiem, kur to pasniedz ar kūkām, cepumiem un mazām sviestmaizēm.

3. Islande – 9 kg uz vienu iedzīvotāju gadā

Pārsteidzoši, taču aukstās Islandes iedzīvotāji izdzer aptuveni 5 kafijas tases dienā. Par spīti tam, ka valsts galvaspilsētā Reikjavikā neatrodas tādi kafijas industrijas milži kā Strabucks, Islandei ir simtiem mazu kafijas veikaliņu. Tie bieži viens no otra atrodas salīdzinoši nelielā attālumā. Islande ir arī slavena ar savām baristu un kafijas pupiņu ražotāju sacensībām, kuru mērķis ir atrast augstākās raudzes kafijas industrijas speciālistus.

2. Norvēģija – 9.9. kg uz vienu iedzīvotāju gadā

Vidējais norvēģis izdzer aptuveni 2 kafijas tases dienā. To parasti pasniedz melnu gan brokastu, gan arī pusdienu laikā. Tāpat diezgan populāri ir ielūgumi uz tasīti kafijas, kurā to pasniedz kopā ar kūkām un citiem konditorejas izstrādājumiem. Valsts lauku apgabalos populārs ir arī kokteilis ar nosaukumu «karsk». Tas sastāv no kafijas un vodkas vai citu pašbrūvētu dzērienu. Bieži pasniedz arī aizdedzinātu.

Foto: Reuters/ScanPix

1. Somija – 12 kg uz vienu iedzīvotāju gadā

Principā, somi kafiju dzer visas dienas garumā un katru dienu. Pat Somijas darba tiesības paredz, ka darbiniekam dienas laikā obligāti ir jābūt kafijas pauzei. Savukārt svētkos un īpašos gadījumos bieži vien ir pieejami kafijas galdiņi, kur paralēli brūnajam dzērienam ir pieejamas arī sviestmaizes, cepumi, kūkas un citi konditorejas izstrādājumi. Somija izceļas ar salīdzinoši vāju kafiju. Daudz vājāku kā citur pasaulē. Tās pagatavošanas veids nedaudz atgādina turku kafiju, kura tiek vairākas reizes novesta līdz vārīšanās stāvoklim un tad uzreiz pasniegta.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu