Divas siļķes ar putukrējumu karstvīnā. Ne-filozofisks nelabums (1)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ziemassvētki
Ziemassvētki Foto: depositphotos.com

Zirņi ar speķi, mandarīni, šokolādes konfektes, žāvētas vistas gabaliņš, karstvīna glāze, štovēti kāposti, piparkūkas, pa virsu “siļķe kažokā”, lai piesien dūšu. Skaidrs, ka latvieši svētkos nesēž pie galda, filozofiski skrubinot salātlapu. Turklāt latviešiem raksturīga ātra “pierīšanās”. Tomēr organisms ar visu svētku ēdienkartes daudzveidību, kas ēsta krustu šķērsu, netiek galā. Ko iesākt?

“Mūsu tradīcijas ietver bagātīgas maltītes – uz galda taču jābūt vismaz deviņiem ēdieniem, lai nākamais gads izdotos ražens! Tāpēc nav brīnums, ka tieši Ziemassvētku un Jaunā gada svinības ir laiks, kad cilvēki visbiežāk pārēdas. Viena no lielākajām problēmām ir tieši ēdienu daudzveidība – gribas pagaršot visu, bet, to darot nepareizi, var viegli iedzīvoties gremošanas traucējumos.

Skaidrs, ka, ēdot krustu šķērsu zirņus ar speķīti, štovētus kāpostus, mandarīnus, konfektes un pa virsu siļķi kažokā, lai atkal “piesietu dūšu”, uz viegluma sajūtu cerēt nav vērts,” atgādina “Euroaptiekas” farmaceite Ieva Zvagule.

Lai viegla tikai sirds, ne ātras kājas

Latviešu virtuve ir pamatīga, bagāta taukvielām un ogļhidrātiem. Turklāt mēs atšķirībā no dienvidniekiem, kas ietur nesteidzīgas vakariņas vairāku stundu garumā, ēšanai pieejam lietišķi – paēdi, un atpakaļ pie darba. Tāpēc vairums latviešu ēd strauji, kārtīgi nesakošļājot ēdienu, līdz ar to apēd par daudz un nereti uz šķīvja savieno nesavienojamas lietas.

“Pirmais un vislabākais padoms – dodiet brīvdienu negausībai!” aicina farmaceite. “Ēdiet prātīgi, labāk mazāk un lēnāk, bet sāta sajūtu tā iegūsiet ātrāk, turklāt bez nepatīkamiem blakusefektiem. Ieturiet pauzes starp ēdienreizēm un arī dažādiem ēdieniem vienu vakariņu laikā. Vienā reizē izvēlieties ne vairāk par trim ēdienu veidiem. Ja nevarat paši noteikt porcijas izmēru, aizmirstiet, ka obligāti jāapēd viss, kas uz šķīvja. Un ēšanas laikā vajadzētu lietot pēc iespējas mazāk šķidruma, lai neatšķaidītu gremošanas sulas.”

Daudzveidība var būt dažāda

Pārēšanās ir kaitīga veselībai, jo lieki noslogo gremošanas sistēmu un visu organismu kopumā. Lai nepārēstos, nebūt nav jāatsakās no bagātīgas maltītes.

Bet varbūt ir vērts ierasto silto pīrāgu, štovēto kāpostu un karbonāžu vietā izmantot vairāk dārzeņu un garšaugu. Īpaši noderīgas būs garšvielas, kas veicina gremošanu, – dilles, raudene, baziliks, ingvers, koriandrs.

 Tāpat labāk izvēlēties zāļu tējas, nevis kafiju, un bezalkoholiskus dzērienus, jo kafija un alkohols palielina kuņģa skābes daudzumu un izraisa dedzināšanu. Līdzīgās problēmās var iedzīvoties, pārspīlējot ar šokolādi, citrusaugļiem, āboliem, svaigu pienu un putukrējumu, gāzētajiem dzērieniem un mīklas – sevišķi rauga mīklas – izstrādājumiem. Bet gardas un veselīgas alternatīvas neviens nav aizliedzis!

Foto: Publicitātes foto

Ko darīt, ja tomēr gadījies pārēsties

Pārēšanās var izpausties dažādi atkarībā no patērēto produktu veida un organisma īpatnībām. Ja nepalīdz ne mierīga pastaiga svaigā gaisā, ne ūdens dzeršana vai tādas vēdera likstās iedarbīgas zāļu tējas kā ķimeņu, fenheļa, piparmētru vai kumelītes uzlējums, aptiekā pieejams plašs bezrecepšu medikamentu klāsts kuņģa un zarnu trakta darbības uzlabošanai.

Ja nomoka smaguma sajūta, ieteicams izvēlēties preparātus, kas satur gremošanas fermentu – pankreatīnu, kas palīdzēs sašķelt taukus, olbaltumvielas un ogļhidrātus.

Kad jūtama dedzināšana, labāk lietot kuņģa skābi neitralizējošus preparātus. Tomēr šie līdzekļi, lai gan ir ļoti efektīvi, “nedraudzējas” ar citiem medikamentiem, tāpēc par to pareizu lietošanu noteikti jāiztaujā farmaceits. Vienkāršākais līdzeklis, ko var glabāt mājas aptieciņā, ir aktivētā ogle, kas dedzināšanas gadījumos būs itin labs palīgs.”

“Priekā!” tā, lai arī rīts būtu priecīgs

Aktivētās ogles iedzeršana pirms gulētiešanas var laikus mazināt arī paģiru risku, ja nu gadījies uzsaukt pavairāk tostu. “Ja tomēr no rīta jūtat, ka no galvassāpēm, nelabuma un sirdsklauvēm neizvairīties, galvenais ir palīdzēt organismam visu nevajadzīgo izskalot.

Minerālūdeņi, citronūdens, B un C vitamīni, ingvera un žeņšeņa tējas vai preparāti, un olbatumvielām bagātas brokastis – liesa gaļa, zivis, olas – palīdzēs ātrāk atgūt spēkus.

Taču vislabāk ir nepārēsties un izvairīties no alkohola, lai nākamā diena būtu vēl jaukāka par svētku vakaru!” novēl Ieva Zvagule.

Pārēšanās iespaido smadzeņu darbību

“Ja gadās pārēsties ļoti reti, piemēram, vienu reizi gadā, visticamāk, vienīgās sekas būs slikta pašsajūta, taču biežāka pārēšanās var izraisīt dažādas veselības problēmas. Visbiežāk no pārēšanās cieš aknas un kuņģa-zarnu trakts, taču tā negatīvi iespaido arī citu orgānu funkcijas. Vienā no jaunākajiem ASV pētījumiem noskaidrots, ka pārēšanās negatīvi ietekmē smadzeņu darbību. Īstermiņā tās kļūst kūtras, taču ilgtermiņā rodas kognitīvie un atmiņas traucējumi. Svētki ir jāsvin un jābauda, taču ar mēru,” papildina aptieku tīkla Apotheka sertificētā farmaceite Alīna Fleišmane .

Kuņģa-zarnu trakta nepareiza darbība traucē normālu vielmaiņas darbību un organismam nepieciešamo vielu uzsūkšanos, kas var novest pie virknes citu veselības problēmu. Līdzīgi ir ar aknu darbības traucējumiem – farmaceite uzver, ka ar šo orgānu jābūt vēl uzmanīgākiem.

Aknas atbild par dzīvībai svarīgiem procesiem, bet to funkciju traucējumi vai pat bojājumi var būt nemanāmi. Aknas parasti nesāp, tāpēc novirzes no normas ir grūti identificējamas un bieži atklājamas tikai ārsta kabinetā.

No pārēšanās jāpiesargās arī cilvēkiem, kuriem ir žultsakmeņi, jo pārlieku daudz ēdiena, it īpaši, ja tas ir trekns, organismam ir grūtāk sagremot. Tāpat īpaši jāuzmanās hronisku aknu slimību gadījumā – pēc pārēšanās vai liela daudzuma olbaltumvielu saturošu produktu lietošanas aknas detoksikācijas procesu veic daudz lēnāk un nespēj laicīgi attīrīties un izvadīt toksiskās vielas.

Maini ieradumu!

Ēdiens kuņģī atrodas apmēram 60 minūtes, kur tiek sagremots mehāniski un ķīmiski. Tas nozīmē, ka ikdienā ēdienreize ir beigusies, pirms kuņģa saturs sāk ieplūst divpadsmitpirkstu zarnā un tālākās tievās zarnas daļās. Taču svētku laikā ēšanas process parasti ir ilgāks, bieži pat vairākas stundas ilgs – tādi apstākļi traucē tālāko gremošanas norisi, jo, no vienas puses, apēstais pārstrādājas un dodas tālāk pa gremošanas sistēmu, no otras puses, kuņģim jāturpina arī gremošanas un skābes izdalīšana, jo vēl un vēl tiek uzņemta arvien jauna pārtika.

“Organisms funkcionēs tad, ja tiks ieturētas svētku vakariņas un tām sekos uzkodas vismaz pēc pāris stundām, nevis ik pa pārdesmit minūtēm,” stāsta Apotheka farmaceite.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu