Šogad investīcijas visstraujāk augušas būvniecības nozarē

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Inga Kundziņa / LETA

Šogad investīcijas visstraujāk augušas būvniecības nozarē, teikts Ekonomikas ministrijas (EM) sagatavotajā Latvijas ekonomikas attīstības pārskatā.

Pēc provizoriskiem datiem 2018.gada deviņos mēnešos investīcijas straujāk augušas preču ražošanas nozarēs nekā pakalpojumu nozarēs. Preču ražošanas nozarēs investēja par 26% vairāk nekā pirms gada, kamēr pakalpojumu nozarēs investīciju apjomi palielinājās par 9,5%.

Pēc EM aplēsēm, lielākais devums bija investīciju pieaugumam būvniecības nozarē - pieaug 3,2 reizes, kā arī operācijās ar nekustamo īpašumu - pieaugums par 63,1%. Apstrādes rūpniecībā investīcijas kopumā bija par 10% zemākā līmenī nekā pirms gada.

"Rūpniecības uzņēmumu vadītāju aptaujas rezultāti liecina, ka nozīmīgākais investīcijas veicinošais faktors ir pieprasījuma pieaugums. Pēdējos gados palielinājās finanšu pieejamības faktoru nozīme investīciju stimulēšanā. Arī 2018.gadā finansiālie apstākļi tiek lēsti kā nozīmīgs investīcijas atbalstošs faktors, kas ir līdzvērtīgs tehniskā rakstura faktoriem, tādiem kā, piemēram, tehnoloģiju attīstība, kvalificēta darbaspēka pieejamība u.c.," skaidroja EM.

Tajā pašā laikā ministrijā prognozēja, ka pieprasījuma pieaugums, kā arī uzņēmēju pozitīvais nākotnes redzējums var sekmēt investīciju pieaugumu.

"Investēšanas procesu pozitīvi ietekmēs Eiropas Savienības struktūrfondu pieejamības paplašināšanās. Investēšanas intensitāti lielā mērā noteiks arī kredītresursu un citu ārējo finansēšanas avotu pieejamība. Saglabājoties investīcijām labvēlīgai videi, kā arī ņemot vērā augsto ražošanas jaudu noslodzi, tuvākajos gados var sagaidīt pozitīvu investīciju dinamiku," atzina EM.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu