ĀM vērš uzmanību uz drošības riskiem ārvalstīs Ziemassvētku ceļojumu laikā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Starptautiskā lidosta "Rīga".
Starptautiskā lidosta "Rīga". Foto: Zane Bitere/LETA

Ārlietu ministrija (ĀM) vērš Latvijas valstspiederīgo uzmanību uz pastāvošajiem drošības riskiem ārvalstīs Ziemassvētku un Jaunā gada ceļojumu laikā, informēja Ārlietu ministrijā (ĀM).

Ņemot vērā mainīgo drošības situāciju pasaulē, ministrija aicina savlaicīgi iepazīties ar informāciju par izvēlētā ceļojuma galamērķi. Ministrija arī vērš ceļotāju uzmanību, ka, tuvojoties Ziemassvētkiem un Jaunajam gadam, vietās, kur vienlaikus uzturas liels cilvēku skaits, tostarp Ziemassvētku tirdziņos, var tikt paaugstināts drošības līmenis.

ĀM aicina ceļotājus būt piesardzīgiem un modriem, kā arī ievērot vietējo varasiestāžu norādījumus.

Kā norāda Latvijas Tūrisma aģentu un operatoru asociācija, populārākie galamērķi šajos Ziemassvētkos un Jaunajā gadā ir Ēģipte (Hurgada un Šarm eš Šeiha), Taizeme, Indonēzija (Bali), Šrilanka, Apvienotie Arābu Emirāti (Abū Dabī). Tāpat Latvijas valstspiederīgie svētkus plāno sagaidīt tuvējās kaimiņvalstīs - Igaunijā, Lietuvā un Polijā.

Ministrija arī atgādina, ka, pirms pieņemt lēmumu par ceļojuma galamērķi, ministrijas mājaslapā būtu jāprecizē, vai uz konkrēto valsti ceļot ir droši, vai ir nepieciešama vīza, kā arī, kur to var noformēt. Tāpat būtu jānoskaidro, kurās valstīs ir specifiski ieceļošanas vai uzturēšanās nosacījumi. Vienlaikus jāievēro vietējie likumi un paražas.

Ceļotājiem būtu vēlams arī reģistrējieties Konsulārajā reģistrā. Tādējādi, ja ārvalstī radīsies ārkārtas situācija, ministrija varēs ar personu sazināties, lai noskaidrotu, kāda palīdzība nepieciešama.

Tāpat būtu jāpārbauda ceļošanas dokumenta derīguma termiņš. Ja dokumenta derīguma termiņš, ceļojot ārpus Eiropas Savienības (ES), ir mazāks par sešiem mēnešiem, jānoformē jauns dokuments Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē.

Latvijas pilsoņi ES un Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) valstīs, kā arī Šveicē, Melnkalnē, Serbijā, Bosnijā un Hercegovinā, Gruzijā, Moldovā var ieceļot arī ar personas apliecībām, savukārt nepilsoņa pases turētāji var ceļot tikai ar pasi.

ĀM arī aicina iegādāties privāto ceļojumu apdrošināšanu, kas segs transportēšanas izdevumus arī smagas saslimšanas gadījumā. Ja ceļojums plānots ES, EEZ valstīs vai Šveicē, tad papildus bez maksas jānoformē Eiropas Veselības apdrošināšanas karti (EVAK). Tā ir derīga trīs gadus un ļaus minētajās valstīs saņemt pirmo neatliekamo un nepieciešamo medicīnisko palīdzību tādā pašā apmērā, kādā tā tiek nodrošināta vietējiem iedzīvotājiem.

Ministrija arī aicina lejuplādēt viedtālrunī bezmaksas mobilo lietotni "Ceļo droši!", kurā iespējams atrast ceļotājiem noderīgu informāciju un padomus.

Ja ceļojuma laikā pazūd pase vai personas apliecība, persona tiek apzagta, aizturēta vai nonāk ārkārtas situācijā, nepieciešams zvanīt uz Konsulārā departamenta diennakts tālruni "+371 26337711" vai rakstīt uz e-pasta adresi "palidziba@mfa.gov.lv".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu