Eksperts: Trampa lēmumā izvest ASV spēkus no Sīrijas nav saskatāms stratēģisks labums (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

ASV prezidenta Donalda Trampa lēmumā par ASV spēku izvešanu no Sīrijas nav saskatāms stratēģisks labums, aģentūrai LETA norādīja Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas Drošības un stratēģiskās pētniecības centra pētnieks Mārtiņš Hiršs.

Skaidrojot iespējamos šāda lēmuma iemeslus, Hiršs vērsa uzmanību, ka Tramps pēdējos divus gadus arvien vairāk īsteno tādu politiku, ko vēlas viņš, un pēdējo divu gadu laikā ASV prezidents ir iemācījies veiksmīgi īstenot savu dienaskārtību.

"Par spēku izvešanu no Sīrijas Tramps runāja jau sen, lai gan apsvērumi tam nav īsti skaidri. Iespējams, viņš vēlas iznīcināt eksprezidenta Baraka Obamas mantojumu, jo stratēģisku labumu šādā Trampa lēmumā nevar redzēt. Trampam ir pēkšņi paziņojumi, kas mēdz pārsteigt, un šis ir viens no tādiem gadījumiem," teica pētnieks.

Komentējot ASV aizsardzības ministra Džima Matisa atkāpšanos no amata, Hiršs minēja, ka Matiss jau iepriekš runājis par ASV spēku izvešanas potenciālo ietekmi uz situāciju reģionā.

"Viņš uzsvēris, ka tādējādi būs izmaiņas spēku līdzsvarā konkrētajā reģionā. Piemēram, pieaugtu risks, ka Turcija uzbrūk kurdu teritorijām. Tikmēr Sīrijas prezidents Bašars al Asads varēs brīvāk izrīkoties ar atlikušajiem opozīcijas spēkiem. Situācija reģionā bez ASV klātbūtnes paliek neskaidrāka, neparedzamāka un bīstamāka," piebilda pētnieks.

Viņš arī vērsa uzmanību, ka Matiss viennozīmīgi bija Latvijai labvēlīgs personāžs ASV "top administrācijā", jo uz Krieviju raudzījies tāpat, kā mēs, un bez ilūzijām skatījies arī uz situāciju Ukrainā.

Kā ziņots, Baltais nams trešdien paziņoja, ka ASV jau ir sākušas izvest savus spēkus no Sīrijas.

"Pirms pieciem gadiem "Islāma valsts" bija ļoti spēcīgs un bīstams spēks Tuvajos Austrumos un tagad ASV ir sakāvušas teritoriālo kalifātu," paziņoja Baltā nama preses pārstāve Sāra Sandersa. "Šīs uzvaras pār "Islāma valsti" Sīrijā neiezīmē globālās koalīcijas vai tās kampaņas beigas."

Pēc viņa teiktā, ASV sākušas nogādāt spēkus mājās, "mums pārejot uz šīs kampaņas nākamo fāzi".

Matiss savā atkāpšanās vēstulē lika saprast, ka viņa pasaules uzskats, atbalstot tradicionālās alianses un stājoties pretī "ļaundabīgiem spēkiem", ir citādāks nekā Trampam. "Tā kā jums ir tiesības uz aizsardzības ministru, kura uzskati labāk atbilst jūsējiem šajā un citos jautājumos, es uzskatu, ka ir pareizi man atkāpties no sava amata," rakstīja Matiss vēstulē Trampam.

Tikmēr bijušās un esošās ASV amatpersonas paziņoja, ka Tramps ar savu lēmumu izvest ASV spēku no Sīrijas ignorējis savu nacionālās drošības padomniekus, komandierus un pārsteidzis likumdevējus un sabiedrotos.

Pēc viņu teiktā, no šī lēmuma labumu gūs Sīrijas prezidenta sabiedrotie, Krievija un Irāna un tas atstāj nepabeigtu džihādistu grupējuma "Islāma valsts" iznīcināšanu, kura kontrolē palikusi niecīga daļa no agrākās teritorijas, un saglabā grupējuma atdzimšanas risku.

Tramps uz šo lēmumu virzījies pēdējās nedēļas, lai gan viņu mēģinājuši atrunāt galvenie palīgi, gatavojoties pildīt priekšvēlēšanu solījumu ierobežot ASV militāro iesaistīšanos ārvalstīs, pavēstīja divas augsta ranga amatpersonas.

Savukārt Krievijas prezidents Vladimirs Putins ceturtdien apsveica ASV lēmumu izvest savus bruņotos spēkus no Sīrijas un piebilda, ka tiem vispār tur nevajadzēja atrasties.

Runājot ikgadējā preses konferencē, Putins sacīja, ka viņš piekrīt ASV prezidenta teiktajam, ka grupējums "Islāma valsts" ir sakauts, tāpēc ASV klātbūtne Sīrijā nav nepieciešama.

"Es piekrītu ASV prezidentam, mēs esam panākuši ievērojamu progresu terorisma apkarošanā šajā teritorijā un devuši nopietnus triecienus "Islāma valstij" Sīrijā," teica Putins.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu