Straume: aiz iepirkumu sadārdzinājumiem slēpjas kukuļi (26)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieks Jēkabs Straume
Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieks Jēkabs Straume Foto: Ieva Leiniša/LETA

Aiz pārmaksātiem iepirkumiem visbiežāk slēpjas kukuļi, - tā intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam “de facto” atzinis Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšsēdētājs Jēkabs Straume.

Straume uzsver to, cik svarīgi, lai Latvija būtu patiešām demokrātiska un tiesiska valsts, ne tikai uz papīra.

“Ir ļoti būtiski, lai sabiedrība saprastu, kādu ļaunumu patiesībā korupcija nodara. de jure Latvija ir demokrātiska, tiesiska valsts. de facto atsevišķos jautājumos man liekas, ka mums ir kleptokrātijas pazīmes. Tas nozīmē to, ka vismazāk aizsargātās grupas vai tie, kuriem nav iespējas par sevi pastāvēt, cieš no korupcijas visvairāk.

Ja mums patiešām ir svarīgi, lai valsts attīstītos, lai būtu godīga uzņēmējdarbība, būtu godīga konkurence, jebkuros valsts vai pašvaldību pasūtījumos uzvarētu pats labākais piedāvājums par pašu sakarīgāko cenu - tātad nepārmaksājot, jo pārmaksas parasti tie tomēr ir kukuļi,” saka Straume, uzsverot, ka tas ir svarīgi, lai valsts budžetā būtu pietiekami daudz naudas skolotāju un mediķu algām  utt.

Straume sagaida, ka sabiedrība kļūs neiecietīga pret korupciju, taču vienlaikus atzīst: “nav ticības arī tiesībaizsardzības iestādēm. Es neminēšu konkrētus kriminālprocesus, bet mums ir kriminālprocesos aizdomās turamas vai jau apsūdzētas valsts amatpersonas, bet diemžēl viņas tiek sabiedrībā [atzītas] ... Varbūt nenotic, ka mēs patiešām esam veikuši savu darbu un šīs personas ir kaut ko tomēr nogrēkojušās diezgan pamatīgi. Bet viņas tiek pārvēlētas, viņas joprojām ieņem amatus, un tā tālāk. Ir jābūt tā, ka sabiedrība tomēr nepieļauj tādu lietu, ja ir aizdomas.”

“Savukārt tiem, kuri iesaistīti koruptīvās attiecībās, viņiem ir jāsaprot, ka, ja pieķēra, joki nebūs - ir jāstāsta, jāatzīstas, jāliecina gan par sevi, gan arī par pārējiem, kas, starp citu, biroja reputācijas uzlabošanās dēļ arī mums pastāvīgi notiek.

Mums tas arī savā ziņā darbu atvieglo. Bet nu protams, ka liels darbs ieguldīts arī pirms tam, savācot pierādījumus,” saka Straume.

Runājot par pēdējā laika panākumiem, Jēkabs Straume īpaši uzsver kolēģu padarīto un nopelnus: “Būtiskākais noteikti ir tas, ka KNAB strādā kā vienota komanda, jo tas darbs, kas ir jāiegulda noziedzīga nodarījuma izmeklēšanā, tādos apmēros un iespējamās shēmās, ir patiešām grandiozs. Sabiedrība varbūt to tā nesaprot, bet tas, ko ir jāizdara operatīviem darbiniekiem, analītiķiem un izmeklētājiem tas patiešām ir ļoti, ļoti liels darbs, un to nav iespējams veikt, ja nav tāds draudzīgs kolektīvs. Arī viens otra atbalstīšana, pleca pielikšanu un tā tālāk.” Straume saka: “Es gribu pateikt milzīgu paldies KNAB darbiniekiem, mēs esam ģimene un tikai tā sevi uztverot mēs būsim stiprāki.”

Biroja priekšnieks uz interviju ar LTV raidījumu “de facto” atnācis kopā ar saviem vietniekiem: “gatavojoties šai intervijai, es izlēmu, ka arī abi vietnieki būs klāt, jo es gribu pateikt, ka šis nav  mans nopelns - šis ir mūsu nopelns.”

Par vienu no pēdējā laika skaļākajām lietām – korupciju “Rīgas Satiksmes” iepirkumos, KNAB priekšnieka vietniece izmeklēšanas darbību jautājumos Ineta Cīrule stāsta, ka lietā ir veiktas sākotnējās izmeklēšanas darbības, un lietas ietvaros veikts vairāk nekā 30 kratīšanu.

“Ir izņemts pietiekoši liels apjoms dažādu priekšmetu, kurus ir arī procesuāli jāapstrādā, un jāizvērtē informācija, ko kurš priekšmets satur. Tas būtu viens. Un otrs - šobrīd mēs darām visu, lai nostiprinātu iegūtos pierādījumus, un kriminālprocess bez novilcināšanas tiktu virzīts tālāk.”

Cīrule apliecina, ka korupcijas shēma nav no vienkāršajām, iesaistīts ļoti daudz personu.

Straume piebilst, ka “šobrīd ļoti būtiski arī paralēli jebkuram kriminālprocesam, kurā ir iesaistīta finanšu līdzekļu plūsma, veikt tā saucamo finanšu izmeklēšanu. Tātad - noskaidrot, kādi ir bijuši šie naudas ceļi, kādi bijuši finanšu līdzekļu atmazgāšanas mēģinājumi, lai padarītu viņus baltus, un tad jau faktiski pēdējā fāze - izmantot jau kā kukuli. Tas ir tas būtiskākais, uz ko mēs arī liekam uzsvarus. Uztveram to ārkārtīgi nopietni. Šī izmeklēšana neapstāsies pie tā, kur mēs esam tagad, cik daudz mēs esam noskaidrojuši. Mēs skatīsimies ļoti dziļi un tālu. Un  mums tur palīdz gan Latvijas tiesību aizsardzības iestādes, gan arī starptautiskā līmenī mēs ļoti cieši sadarbojamies ar Baltijas valstu, Polijas un citām Eiropas Savienības valstīm. Arī Kontroles dienests sniedz būtisku atbalstu, par to liels paldies.”

Straume uzskata, ka šoreiz informācija nav noplūdusi: “Man tāda informācija nav. Es ļoti ceru, ka ne. Katrā gadījumā šis ir viens no aspektiem, kas ir ļoti svarīgs arī man, manam ikdienas darbam. Es cieši sadarbojos ar citu iestāžu vadītājiem, lai man būtu skaidrība, kas notiek, vai nav kādu signālu indikācijas, ka kaut kur ir parādījusies kāda informācija, kurai nevajadzētu parādīties.”

Komentāri (26)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu