Svinot svētkus, neaizmirsti par sava mīluļa drošību

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Suns.
Suns. Foto: Zanda Seņkova/LETA

Pārtikas nn veterinārais dienests (PVD) aicina iedzīvotājus gadu mijas laikā neaizmirst par saviem mājdzīvniekiem un parūpēties par viņu drošību, informē PVD pārstāve Anna Joffe.

Viņa uzsvēra - cilvēkiem salūts ir izklaide un rada prieku, bet dzīvniekiem tas mēdz sagādāt lielu izbīli, stresu un bailes. Jaunais gads ir īpaši nelabvēlīgs laiks, jo trokšņi ir ļoti spēcīgi un vienlaikus nāk no vairākām pusēm, dzīvnieks ir panikā un var zaudēt orientēšanās spējas.

Joffe norādīja, ka dzīvnieku baiļu un stresa pakāpes ir atšķirīgas, tāpēc īpašniekam ir jāizvēlas savam mīlulim vispiemērotākais drošības nodrošināšanas risinājums. Viņa skaidroja, ka dzīvnieki, salūta trokšņa izbiedēti, panikā var bēgt, noskrienot lielus attālumus, un nereti vairs nespēj atrast atpakaļceļu uz mājām. Ja saimnieks zina, ka viņa suns baidās no salūta, par drošību jāgādā jau laikus.

Svarīgi ir pasargāt dzīvniekus - neturēt ārpus telpām uguņošanas un salūta laikā. Suni nedrīkst atstāt arī pie ķēdes - tas dzīvniekam ir dubults stress, bailes no trokšņa ir milzīgas, bez iespējas aizbēgt un paslēpties. Nereti panikas lēkmē suns pat noraujas un aizbēg ar visu ķēdi, kas savukārt var radīt papildu apdraudējumu dzīvnieka veselībai un dzīvībai.

Drošības nolūkos neņemiet dzīvniekus līdzi uz publiskajiem pasākumiem un salūtu - suns var kļūt nekontrolējams un apdraudēt gan savu saimnieku, gan apkārtējos. Tāpat pārliecinieties, vai suns ir apzīmēts un reģistrēts Lauksaimniecības datu centra (LDC) mājas (istabas) dzīvnieku reģistrā, uzrakstiet uz dzīvnieka kakla siksniņas vai pievienojiet pie tās piekariņu ar savu telefona numuru un citu kontaktinformāciju.

Joffe uzsvēra - ja dzīvnieks svētku laikā tomēr ir pazudis, nekavējoties nepieciešams pārmeklēt tuvāko rajonu, sazināties ar tuvākajām patversmēm un informēt par pazudušo dzīvnieku, publicēt informāciju sociālajos tīklos, kā arī izvietot sludinājumus ar sava mīluļa fotogrāfiju un informāciju par viņu savas dzīvesvietas tuvākā un tālākā apkārtnē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu