Ja istabā sēdēsi ar mēteli, vai ārā jutīsies vēsāk? Atbild zinātnieki

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SALVATORE DI NOLFI / KEYSTONE

Ja tev kādreiz ir gadījies strādāt vai mācīties drēgnās un vāji apkurinātās telpās, tad tu zini, ka biezo jaku atstāt mugurā ir ierasta prakse. Tāpat zināms, ka bieži vien cilvēki brīdina par to, ka tā nav laba ideja, jo pēc tam, izejot ārā, tev būs krietni vēsāk. Tas gan šķiet pavisam dīvaini. Ja tev ir auksts, tu taču darīsi visu, lai atgūtu siltumu. Tiesa, viss nav tik vienkārši. Lai atbildētu uz tik svarīgu un eksistenciālu jautājumu vēl pēdējā 2018. gada dienā, nepieciešams saprast, kāpēc mēs vispār jūtam aukstumu.

Kā izdevumā “The Conversation” raksta zinātnieks Maiks Evanss (Mike Evans), tavs ķermenis ir klāts ar sīkiem temperatūras sensoriem jeb aukstumjutīgiem receptoriem, kas atrodas uz īpašām nervu šķiedrām cilvēka ādā. Kad temperatūra pazeminās, šie receptori sūta signālu smadzenēm. Šos receptorus mēdz dēvēt arī par mentola receptoriem, jo tie reaģē uz ķīmisko mentolu, kas, pieskaroties ādai, sniedz mums vēsuma sajūtu.

Tā kā šīs nervu šķiedras atrodas visā ķermenī, tās ar centrālo nervu sistēmu ir savienotas dažādos līmeņos. Receptori uz rokām, torsa, kājām un pleciem ir savienoti ar mugurkaula neironiem. Savukārt receptori uz sejas, galvas vai mutē ir savienoti ar smadzeņu stumbru. Ņemot vērā, ka nervi elektriskos signālus vada ļoti ātri, attālumam no nosalušās ķermeņa vietas līdz smadzenēm ir mazs efekts uz to, cik ātri mums sāk salt.

Elektriskais signāls aizceļo uz talāmu jeb uz galvas smadzeņu daļu, kas atbild par informācijas pārdali no maņu orgāniem, izņemot ožu, uz galvas smadzeņu garozu. No talāma signāls nokļūst somatosensorajā garozā, kas rada aukstuma sajūtu. Balstoties uz to, smadzenes var ātri noteikt nosalušo vietu uz ķermeņa, kā arī izmērīt, cik spēcīgs ir aukstums. Ja aukstums ir pārāk liels, tad, līdzīgi kā lielā karstumā, tiek bojāti audi un cilvēks jūt sāpes.

Kad tu izej ārā (vai jebkur, kur ir aukstāks nekā iepriekšējā vietā), tava nervu sistēma caur atklāto ādu (īpaši seju) uztver temperatūru. Valkājot mēteli iekštelpās, tava vidējā ķermeņa temperatūra, visticamāk, ir palielinājusies, tāpēc, kad tu izej ārā, gaiss, īpaši uz atklātās ādas, šķiet vēsāks nekā tad, ja tu būtu nosalis jau iepriekš vai temperatūras atšķirība būtu mazāka.

Mētelis aizsargā tavu ķermeni no šī temperatūras krituma, tomēr ne seju. Aukstuma sajūta, izejot ārā, būs vēl lielāka, ja telpās būsi sasvīdis.

Tiesa, tikko tu būsi ticis pāri pirmajiem vēsuma mirkļiem, tavs mētelis turpinās darīt savu darbu un tavu ķermeņa vidējo temperatūru atkal pacels. Cilvēka organisms ir ļoti efektīvs normālas ķermeņa temperatūras saglabāšanā, kas ir ap 37 grādiem pēc Celsija. Protams, ja vien tu neesi slims vai arī gaisa temperatūra nav ļoti zema.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu