Padomi, kas noderēs, ja plāno braukt pie stūres Jaungada naktī

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Jau pavisam drīz pienāks 31. decembris, kura vakarā daudzi no mums dosies uz svinībām, ballēm un citiem saviesīgiem pasākumiem, kā arī pavadīs laiku kopā ar tuviniekiem un draugiem. Kaut arī šis ir priecīgs notikums, nedrīkst aizmirst par savu un apkārtējo cilvēku drošību, lai patīkamās emocijas nepārvērstos skumjās. Šajā rakstā Manapolise.lv apkopojusi svarīgākos padomus, kas jāņem vērā tiem, kuri Jaungada naktī plāno sēsties pie auto stūres. 

Ņem vērā laika apstākļus

Pat tad, ja sevi uzskati par prasmīgāko un zinošāko autovadītāju, vienmēr ir nepieciešams ievērot zināmu piesardzību, ir īpaši, ja pārvietojies ziemas sezonā. Tas ietver ātruma samazināšanu, laicīgu bremzēšanu, pietiekami lielas distances ievērošanu starp savu un priekšā esošo transportlīdzekli, ceļa stāvokļa novērtēšanu un pielāgošanos tam. Atceries arī, ka sniegputeņa laikā redzamība ievērojami pasliktinās, tādēļ nesteidzies! Cilvēki, kas tevi mīl, pagaidīs un sapratīs, ja arī nedaudz aizkavēsies, jo labāk taču ir ierasties vēlāk, nekā neierasties nemaz.

Sagatavo savu transportlīdzekli

Ziemas sezona pie mums nav bieži vien līdzi sev nes arī nepatīkamus laika apstākļus, tai skaitā sniegu, ledu un stipru vēju. Mēs ceram, ka līdz šim tu jau esi paspējis sagatavot savu auto aukstajam laikam. Taču, ja tomēr vēl ir kādi darbi, kas nav pabeigti, ir pēdējais brīdis tos paspēt. Pārliecinies, ka auto riepas ir labā stāvoklī, īpaši pievēršot uzmanību protektoru dziļumam, jo, kā zināms, policija to var pārbaudīt. Atceries, ka ziemas riepu minimālais protektora dziļums ir 4 mm. Tāpat pārbaudi, kāds ir dzesēšanas šķidruma līmenis, vējstikla tīrītāju slotiņa stāvoklis un gaismu darbība.

Un, visbeidzot, atceries arī par apdrošināšanu. OCTA visiem sauszemes transportlīdzekļiem ir obligāta, taču, ja vēlies parūpēties par papildu drošību, prātīga izvēle būs KASKO polise, kas sedz daudz plašāku risku klāstu, tai skaitā atlīdzina zaudējumus, ja noticis negadījums (arī tad, ja tu esi vainīgs), ja bojājumus auto nodarījusi dabas stihija, vandalisms, zādzība, notikusi mašīnas nolaupīšana vai plīsis transportlīdzekļa stikls.

Izklaidējies atbildīgi

Vairums no mums Vecgada vakarā vai nu paši organizēs ballīti, vai arī dosies ciemos, uz ballēm, karnevāliem un citām izklaides vietām. Šajā mirklī tev ir jāizvēlas – būt par šoferi  vai arī baudīt alkoholiskus dzērienus un pie stūres nesēsties. Citu variantu NAV! Pat tad, ja kāds mēģina tevi pārliecināt par pretējo, ka viena šampanieša glāze jau neko sliktu nenodarīs, esi atbildīgs un nesēdies pie stūres, ja esi dzēris, kā arī noteikti neļauj to darīt citiem! Pastāv iespēja palikt pa nakti pie draugiem vai tuviniekiem, noīrēt istabu lētākā viesnīcā, izmantot taksometru vai pat sabiedrisko transportu.

Neatstāj automašīnu ārā

Ja tas ir iespējams, Vecgada vakarā novieto savu transportlīdzekli garāžā vai apsargātā stāvvietā, kas nav zem klajas debess. Tas pasargās auto no garnadžiem, vandaļiem un citiem, kas Jaungada naktī nolēmuši “izklaidēties”. Kā zināms, tieši šajā laikā, kad daudzi cilvēki nav mājās un ir aizņemti ar svinēšanu, uzdarbojas mašīnu zagļi, kā arī mājokļu aplaupītāji, tādēļ šajā laikā ir jābūt uzmanīgiem un jādara viss iespējamais, lai pasargātu sevi un savu īpašumu. Kā jau minējām, KASKO polise ir vienīgā, kas pasargās no zaudējumiem gadījumā, ja tavu auto nolaupīs vai apzags.

Izvairies no lieliem ceļiem

Ja tu plāno sēsties pie stūres Jaungada naktī, lai dotos mājās pēc svinībām, laikā no 20.00 līdz aptuveni 2.00 naktī centies izvairīties no braukšanas pa lielākajiem ceļiem, uz kuriem ir intensīvākā satiksme. Diemžēl šajā laikā visbiežāk pārvietojas arī dzērājšoferi, kuru rīcība uz ceļa nav paredzama, kā arī tieši šajā periodā mēdz notikt vairāk negadījumu. Lai pasargātu sevi un citus, izvairies no braukšanas vispār vai arī centies izvēlēties citu maršrutu, kur mašīnas brauc retāk.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu