Rakstura īpašība, kas paģiras var padarīt neizturamas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Edvarda Munka glezna "Diena pēc"
Edvarda Munka glezna "Diena pēc" Foto: Wikimedia Commons

Nesenā pētījumā noskaidrots, ka kautrīgi cilvēki drīzāk cietīs no paģiru melanholijas, trauksmes un sociofobijas nekā tie, kuri ir ekstraverti.

Kā rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Personality and Individual Differences”, paģiru depresija un sociofobija ir nepatīkams stāvoklis, ko daži cilvēki piedzīvo pēc alkohola lietošanas. Pētnieku plāns savukārt bija noskaidrot, vai tam, cik cilvēks ir kautrīgs, ir kāda saikne ar šo stāvokli.

Lai paveiktu šo uzdevumu, pētnieku komanda savāca 97 brīvprātīgos, kuri dzēra sociālās situācijās un bija vairāk vai mazāk kautrīgi. Brīvprātīgo vidū bija 62 sievietes un 35 vīrieši vecuma grupā no 18 līdz 53 gadiem. Tie dalībnieki, kuriem bija spēcīga sociofobija, tika izslēgti no eksperimenta.

Zinātnieki izmērīja katra brīvprātīgā melanholijas un trauksmes līmeni pirms un pēc pasākuma viņu mājās, ko apmeklēja arī pētnieki. 47 dalībniekiem vienu vakaru bija jāpaliek skaidrā, bet pārējiem 50 jālieto alkohols tādos daudzumos, kā viņi to mēdz lietot parasti.

Rezultātā pētījuma autori noskaidroja, ka kautrība var būt sociālās fobijas (baiļu tikt citu kritizētam) simptoms. Lai cīnītos ar šo fobiju, cilvēki mēdz pastiprināti pievērsties alkoholam, tomēr tas nav pareizi. Piemēram, ASV sociofobijas iemesls ir alkoholisms 80 procentiem pacientu, kuri cieš no abiem šiem traucējumiem.

Tieši tāpēc pētnieki pirms un pēc iedzeršanas pasākuma arī noskaidroja, vai pētījuma dalībniekiem nav problēmas ar alkohola lietošanu, izmērīja to kautrības un sociofobijas līmeni.

Dalībnieki, kuri bija kautrīgi, ziņoja, ka trauksme ievērojami samazinājās pēc alkohola lietošanas. Tomēr tas bija īstermiņa risinājums. Nākošajā dienā kautrīgākie eksperimenta dalībnieki ziņoja, ka sociofobija atgriezusies ar divkāršu spēku.

“Zināms, ka daudzi cilvēki lieto alkoholu, lai mazinātu trauksmi un neērtības, ko tie izjūt sociālās situācijās, tomēr šajā pētījumā noskaidrots, ka kautrība ir saistīta arī ar paģiru dienas sajūtām, proti, kautrīgākie indivīdi var pieredzēt spēcīgāku melanholiju, trauksmi un sociofobiskas sajūtas dienā pēc alkohola lietošanas,” komentēja profesore Sīlija Morgana.

Morgana šādiem cilvēkiem iesaka pieņemt savu intraverto būtību, nevis censties izdziedēt to ar alkohola palīdzību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu